САЩ изпитват трудности да изолират Русия

Администрацията на Байдън обича да казва, че Русия е в международна изолация заради инвазията ѝ в Украйна. Въпреки това, не може да се каже, че руските висши ръководители са се залостили в Кремъл. А сега дори Съединените щати искат да разговарят с тях, пише БТА.

Президентът Владимир Путин продължава да се среща със световни лидери, включително с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е член на НАТО. Междувременно дипломат номер едно на Русия Сергей Лавров обикаля света, като се усмихва, ръкува и позира за снимка със световни лидери, в това число приятели на САЩ. В сряда пък държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че иска да сложи край на няколкомесечното отчуждаване на висшата американска дипломация, като обсъди с Лавров освобождаването на задържани в Русия американски граждани, както и ситуацията в Украйна. Телефонен разговор все още не е уговорен, но се очаква това да стане в близките дни.

Ръкостисканията и телефонните разговори поставят под съмнение основна част от американската стратегия за прекратяване на войната в Украйна – налагане на дипломатическа и икономическа изолация, които заедно с неуспехите на бойното поле, да накарат Русия да върне войските си у дома. Дори когато обяви плановете за разговор, Блинкън продължи да твърди, че Русия наистина е изолирана. Според него пътуванията на руските ръководители са чисто и просто опит за ограничаване на щетите и реакция на международната критика, с която се сблъсква Москва заради войната в Украйна.

Американски официални представители смятат, че Русия се опитва да заздрави няколкото партньорства, които са ѝ останали – някои от които са с противници на САЩ като Иран. Някои държави, които са американски партньори, като Египет и Уганда, обаче също приемат радушно руски официални лица. След като от февруари привеждат аргументи, че няма смисъл да се преговаря с Русия, защото Русия не е сериозна относно дипломацията и не може да ѝ се вярва, САЩ признават, че им е необходима комуникация с Москва. Публичното търсене на контакт с Лавров, както и огласяването на „важно предложение“ към Русия за постигане на освобождаването на американските граждани Пол Уилан и Бритни Грайнър, изненада мнозина.

Разговор между Блинкън и Лавров би бил контактът на най-високо равнище между САЩ и Русия от 15 февруари, преди руската инвазия, и е възможно да подготви почвата за лична среща, макар че администрацията отрича подобни планове. Кремъл вероятно тържествува при новината, че Щатите правят опити за разговори, и е възможно да забави процеса на уговаряне на такъв, за да спечели максимално предимство. „Те ще се опитат да забавят разговора и да ни унижат, колкото могат повече“, каза Иън Кели, пенсионирал се дипломат от кариерата, който беше американски посланик в Грузия при управлението на Обама и Тръмп. „Не мисля, че това е в съзвучие с цялостната политика на администрацията“.

Кели посочи, че искането за разговор е „контрапродуктивно за нашите всеобхватни опити за изолация на Русия“. „Другите страни ще видят това и ще си кажат „Защо и ние да не общуваме с Лавров и руснаците по-тясно?“, допълни Кели. В момента опитите на Запада да убедят страните от Азия, Африка и Близкия изток да се отдръпнат от Русия изглежда се игнорират, тъй като Лавров пътува из целия свят.

Блинкън обаче омаловажи важността на обиколките на Лавров. Според него, това е отговор на хладното отношение към Русия заради свързания с войната в Украйна недостиг на пшеница и зърно, който застигна голяма част от развиващите се страни. Подпомогнатото от ООН споразумение за освобождаване на тези доставки все още предстои да бъде изпълнено. „Това, което виждам, е отчаяна игра в отбрана в опит да се оправдаят действията на Русия пред света“, каза Блинкън. „Опит да се оправдаят действия, които не могат да бъдат оправдани“, допълни той Американски и европейски представители изтъкват, че Русия е подложена на сериозни критики заради войната в Украйна и недостига на храна, както и проблемите в енергийната сигурност, до които тя доведе.

Администрацията на Байдън, включително Блинкън, отбелязаха със задоволство напускането на Лавров на наскоро проведената среща на външните министри на Г-20 в Индонезия. То дойде след поредица оплаквания от участниците заради международния ефект от войната. Въпреки това няма индикации, че Русия ще бъде изключена от големи международни събития като регионалния форум на АСЕАН следващата седмица, Генералната асамблея на ООН през септември или трите лидерски срещи на високо равнище в Азия през ноември. Русия продължава да поддържа тесни връзки с Китай, Индия и множество развиващи се страни в Азия и Африка. Много от тях зависят от Русия за внос на енергийни източници и други доставки, въпреки че разчитат също на Украйна за зърно.

Индия не се е отдръпнала от Русия въпреки членството си в неформалното обединение, известно като „Куад“ („Четворката“), заедно със САЩ, Австралия и Япония. Благодарение на дългогодишните си близки отношения с Русия, Индия увеличи енергийния внос оттам въпреки натиска от страна на САЩ и Европа, която се отдръпва от руските газ и петрол. Индия, например, е използвала почти 60 милиона барела руски петрол от началото на годината, в сравнение с едва 12 милиона барела за цялата 2021 г., според компанията за стокови данни „Кплер“. На другата крайност са Филипините, договорен съюзник на САЩ, които тази седмица се оттеглиха от сделка за покупката на 16 руски военнотранспортни самолета заради опасения от налагане на американски санкции.

Руското външно министерство с радост се противопоставя на твърденията за изолация на Русия като поства в Туитър снимки на Лавров в различни столици по света. На снимките виждаме: Лавров на срещата на Г-20 в Бали с външните министри на Китай, Индия и Индонезия; в Уганда с президента Йовери Мусевени, дългогодишен партньор на Щатите, както и в Египет с президента Абдел Фатах ас Сиси – също партньор на САЩ, чиято страна получава всяка година милиарди долари американска помощ.

Източник: Факти