Провокаторът Орбан: възмущение след „нацистка реч“ на унгарския премиер

Една от най-близките съветнички на унгарския премиер Виктор Орбан подаде оставка заради негово расистко изказване. Скандалът предизвика политическо земетресение в Унгария и широк отзвук в чужбина.

Унгарският премиер Виктор Орбан е хладнокръвен и целенасочен провокатор. С премислени изказвания, съдържащи език на омразата, той разделя общественото мнение – както в родината си, така и в чужбина. Сред провокативните теми, по които се е изказвал, са смъртното наказание, мигрантите, ромите и Европейския съюз. Полемиката, която Орбан създава, обикновено преследва конкретна цел – например отклоняването на вниманието от други теми.

Понякога обаче изказванията на Орбан са толкова скандали, че предизвикват динамика, която самият той не може да предвиди. Такъв е случаят с речта му в румънския курортен град Бъйле Тушнад миналия уикенд. Не за първи път по време на речите си там по време на т.нар. летен университет той споделя поляризиращи и агресивни послания.

„Нацистка реч“

Този път Орбан говори за ”смесени раси”, “наводняване на Европа” от неевропейски имигранти и предполагаема „подмяна на населението“ в Европа. Буквално той заяви: „Съществува свят, в който европейските народи се смесват с тези, които идват извън Европа. Това е светът на смесените раси.” Той твърди още, че в района на Карпатите живеят само местни жители, които са готови да се “смесват” помежду си, но не да стават “от смесени раси”.

Това изказване доведе до политическо земетресение в Унгария. Заради думите на Орбан дългогодишната му съветничка и близка приятелка Жужа Хегедус се оттегли. Тя определи думите на премиера като “нацистка реч”, която е “не само дискриминационна, но и напълно неприемлива”. Хегедус е от еврейски произход, родителите ѝ са преживели Холокоста.

Малко преди оставката на Хегедус и други представители на еврейските общности в Унгария протестираха срещу изказванията на Орбан. Унгарският главен равин Роберт Фрьолих заяви, че на Земята има “само един вид, който ходи на два крака, работи, говори и понякога мисли: Хомо сапиенс. Това е една единствена и неделима раса”. Международният комитет “Аушвиц” нарече изявленията на Орбан “глупави и опасни”. Те напомниха на оцелелите от Холокоста за „ужасните времена“ на тяхното преследване.

Орбан загуби доверен съветник и приятел

В интервю за телевизионния канал RTL Klub Хегедус разкритикува остро Орбан и каза, че “Гьобелс също би могъл да напише подобна реч”. Тя сравни думите на Орбан с изказвания на Хитлер и припомни, че заради подобна реторика се е стигнало стигнало до Втората световна война.

Орбан отговаря на Хегедус в писмо: „Не може да мислиш сериозно да ме обвиняваш в расизъм след двайсет години съвместна работа. Знаеш, че според мен Бог е създал всяко човешко същество по свой образ и подобие. Затова при хора като мен расизмът е изключен.“ Хегедус отвръща с друго много лично писмо до Орбан, в което описва оцеляването на родителите си по време на Холокоста и добавя, че не може повече да мълчи, защото “мълчанието на твърде много хора” е направило възможни ужасите на нацистите.

Нейният оттегляне всъщност е първият път, в който служител от най-близкия кръг на Орбан напуска заради негово изказване. Макар социоложката да не беше влиятелна в управленския апарат, тя години наред бе смятана за една от малкото му близки приятели, които унгарският премиер слуша и на които се доверява.

Все повече съюзници се отдръпват от Орбан

В партията и управленския екип на Орбан рядко е имало случаи на приближени на премиера, които са се оттегляли или са го критикували. Сред тях е бившият еврокомисар и настоящ унгарски министър по европейските въпроси Тибор Наврачич, който понякога се дистанцира от поляризиращите изявления на Орбан и е смятан за един от малкото умерени политици във “Фидес”. През 2012/13 г. името на Орбан беше замесено в скандал със спекуланти на земя и мафиотски методи в аграрния сектор. Тогава оставка подаде секретарят в Министерство на развитието на селските райони, който беше отправил тези обвинения срещу Орбан. През 2015 г. разривът на олигарха Лайош Симицка с приятеля му от детинство Орбан също предизвика интерес – Симицка дълги години играеше ролята на сив кардинал във “Фидес”.

Оставката на Хегедус обаче се различава от всички останали по това, че идва в момент, когато унгарският премиер все по-често се увлича по една откровено крайнодясна и расистка идеология. В Централна и Източна Европа все повече бивши партньори и съюзници се дистанцират от Орбан, от една страна, заради общото антидемократично развитие в Унгария, а от друга, заради приятелското отношение на унгарското правителство към Путин в контекста на войната в Украйна.

„Трябва да направя нещо, за да го спра“

Редица консервативните интелектуалци и преподаватели в Унгария демонстрират недоволство към Орбан и неговата партия. Дали те ще сформират нова политическа сила все още не е ясно.

Хегедус не планира да спре дотук. Тя разкритикува лошата социална и икономическа ситуация в Унгария и определи като „напълно правилно“ желанието на Европейския съюз да спре парите за Будапеща, докато положението с върховенството на закона не се подобри. Тя има намерение да започне инициатива срещу расизма. “Трябва да направя нещо, за да спра това”, казва тя.

Източник: Факти