Защо полицаи бяха лишени от правото да пишат глоби за превишена скорост?

Полицаите в град Менифи в щата Арканзас нямат право да пишат глоби за превишена скорост след като граждани се оплакаха, че получават наказания постоянно. За периода от януари месец 2018 година до 24 август 2022 година, местните полицаи са написали точно 2318 глоби за превишаване на скоростта. На пръв поглед тези числа не изглеждат големи, но при по-задълбочено проучване можем да видим, че при последното преброяване от 2020 година, жителите на града са точно 274.

Ако разделим глобите на глава от населението, то това означава, че за периода от четири години и половина всеки от тях е получил по средно 771 глоби. Само през 2020 година властите са генерирали приходи от 120 хиляди долара от нарушенията за превишена скорост, което е около 50% от бюджета на града за една година.

Със случаят се заема и кметът на града, който се свързва с шефа на полицията и го призовава да не бъдат писани глоби за превишаване на скоростта с до 10 мили в час (16км/ч), но този призив не бива приет. Все пак подобрение за жителите на града има и към момента местните полицаи нямат право да глобяват за превишаване на скоростта, но щатски патрули могат да контролират скоростта с която се движат хората в малкото населено място.

Източник: Факти