Бъдещето на Jeep Cherokee е под въпрос

Заводът на Stellantis в Белвидеър, Илинойс, където се произвежда Jeep Cherokee, ще спре да работи за неопределено време през 2023 година, при това вероятно за повече от шест месеца. Според Jalopnik причината за това са ниските продажби на модела поради недостиг на компоненти – от началото на годината обемите на продажбите на Cherokee са намалели с над 60 процента.

По-нататъшната съдба на кросоувъра в сегашния му вид обаче е под въпрос не само поради тези проблеми с производството, но и поради предстоящата електрификация на гамата на Jeep. Работниците в завода в Илинойс са възмутени от решението на Jeep да премине в режим на „празен ход“.

„Stellantis, подобно на други автомобилни производители, получава милиарди долари от държавата за прехода към производство на екологични автомобили“, каза представител на местен профсъюз. – И това, че дружеството не е използвало тези средства, за да поддържа стабилната работа на завода, е обида за всички данъкоплатци. Вярваме, че Stellantis прави огромна грешка, като въвежда престой в съоръжение, което е печелившо за Jeep от десетилетия.”

Възмущението на служителите на монтажната площадка е обяснимо – 1 350 работници ще бъдат съкратени по време на престоя. Stellantis от своя страна обещава да направи всичко възможно, за да ги назначи на пълен работен ден в други подразделения на компанията, въпреки че не дава никакви гаранции. Заводът ще спре на 28 февруари 2023 г.

Що се отнася до Cherokee, само 30 852 бройки са продадени през първите девет месеца на 2022 г., което е спад от 61 процента спрямо същия период на 2021 г. От самата компания казаха пред репортери, че Jeep не може да коментира бъдещето на модела, но нарече тази кола „важна част от моделната линия“.

Проблемът с Cherokee, описан по-горе, не е единственият. Ще припомним, че миналия март Cherokee Nation, една от най-големите индиански групи в Америка, заяви, че използването на търговската марка Cherokee „не е в чест на племето“. Stellantis не се съгласи, подчертавайки, че името на колата, напротив, „възхвалява местните жители на Америка“. Страните все още не са уредили този въпрос.

Източник: Факти