Ето колко важен е хуморът в любовта

Една подхвърлена шега, един остроумен анекдот – и ледът се пропуква. Дали в бара или на някой купон: съвършено непознати хора бързо се сближават, когато се смеят заедно. А човекът с чувство за хумор винаги изглежда по-атрактивен.

Психолозите го повтарят вече от години: хората с чувство за хумор са много по-привлекателни от останалите. „Хуморът винаги е на едно от челните места в листата на привлекателните черти“, казва психологът Кай Брауер, който е защитил дисертация за смеха в университета в Хале, Германия.

Хуморът е интелигентност и креативност

Този извод не е случаен. Някои специалисти смятат, че в еволюционен план хуморът се е оказал предимство при избора на партньор. Разбира се, тук се имат предвид не наизустените вицове, а определени интелектуални качества, които са скрити зад изявеното чувство за хумор.

Остроумните хора, които умеят да разказват интересни и забавни истории, притежават определено равнище на интелигентност и креативност, те имат усет за момента и за уместността. Тъкмо тези качества правят такива хора толкова привлекателни, пише психоложката Тереза ДиДонато в своя статия. Тя добавя, че това важи за всички култури по света. Мъжете с чувство за хумор са най-големите печеливши. „Самите мъже смятат за по-привлекателни онези жени, които се смеят на техния хумор. В същото време за самите жени е много по-важно да могат да се засмеят на шегите на мъжа, отколкото да изглеждат забавни в неговите очи“, обяснява Брауер.

Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа кой си

Чувството за хумор подава индикации не само за това колко интелигентен, спонтанен и креативен е съответният човек. „Хуморът на определен човек ни говори много и за неговия светоглед, за неговите ценности“, казва психологът и обяснява, че те се проявяват именно в стила на шегите.

Хората, които обичат да разказват забавни истории, за да се посмеят с другите, са носители на така наречения „афилиативен“, тоест свързващ хумор. А онези, които не губят чувството си за хумор дори в мигове, които хич не са смешни, според психолозите черпят допълнителни сили именно от това си умение. Но хуморът може да бъде и агресивен, чрез него можеш да нараниш и дори да смачкаш друг човек, когато го правиш със сарказъм или когато се шегуваш на негов гръб. Агресивният хумор, който често се използва в сатирата, може обаче и да ни помогне да се справим с мъчителни ситуации или обстановка. А има и саморазрушителен хумор, който е насочен към собствената личност.

Хуморът помага за градежа на отношенията

Повечето хора носят у себе си различни стилове хумор, но винаги си имат и един предпочитан. „Хората се откриват едни други обикновено на принципа на подобието“, припомня психологът Кай Брауер. Той обяснява, че когато с партньора си имаш сходно чувство за хумор, то сигурно и ценностната ви система е еднаква. А това е особено важно за успеха на една любовна връзка.

Представете си го: Зад гърба ви е тежък ден, децата са пощурели, колегите също. Няма нищо смешно, нали? Напротив, условията са идеални за кавга с партньора. Дотам обаче не се стига, защото той някак си съумява да пусне една шега точно в правилния момент. И двамата прихвате, а стресът отлита през комина. „Хуморът има една отпускаща, игрива компонента, която помага в градежа на отношенията“, казва Брауер. Според него хуморът много помага да се отпуснеш в периоди на стрес, да решаваш проблеми и да ги избягваш.

Едно от главните обяснение гласи: смехът действително предизвиква осезаем телесен ефект. Хората, които изследват смеха, отдавна са установили, че той не само понижава равнището на стреса и освобождава хормони на щастието, но че дори се отразява благоприятно върху сърдечно-съдовата и даже върху имунната система. С други думи, когато в едно партньорство има много хумор и шеги, това не само е приятно и симпатично – то е и здравословно в буквалния смисъл на думата. За съжаление не всеки хумор може да породи смях, предупреждава обаче Брауер. Агресивният хумор, който често пъти звучи цинично и саркастично и се прицелва в това да унизи или да манипулира други хора, понякога също се среща в партньорските отношения. И упражнява разрушителен ефект.

От какво се нуждае хуморът?

Когато единият партньор не разбира хумора на другия, това вече е сигнал, че принципните нагласи на двамата са твърде раздалечени. „Сърцевината на хумора е поантата, тоест – неочакваното, изненадващият обрат“, казва Брауер. Тоест, за да „сработи“ един хумор, двамата трябва да са единодушни по въпроса кое е очаквано и кое – неочаквано. Психологът обобщава, че хуморът се нуждае от обща база и взаимност, за да може да функционира. И все пак: хуморът не е задължително необходим във всяко едно партньорство. „Хора, за които чувството за хумор не е толкова важно, обикновено се събират с партньори, при които важи същото“, казва Брауер. В съзвучие с принципа на сходствата такива партньорства също могат добре да функционират.

Автор: Юлия Вергин

Източник: Факти