Огнян Минчев: Я, камилата, я камиларя за широката БГ коалиция

Пряка широка коалиция не е възможна – освен по чисто политически, също така и по психологически причини. Не може две години да лягаш и да ставаш с приказката за героичната борба на „партиите на промяната“ със „статуквото и мафията“ и изведнъж да се гушнете току през „червената линия“. То човек заради това трябва да има филтър между мозъка и устата – за да знае, че това, което изприказва, може да му се наложи да го изяде обратно…

Това коментира във „Фейсбук“ Огнян Минчев.

Това, което би било възможно бе създаване на някакъв вид „експертно“ – „програмно“ правителство, подкрепено паралелно от повечето фракции в НС без да е необходимо те да формират официално мнозинство. „Гъвкаво мнозинство“ по договорени неизбежни приоритети на управление в период на кумулативни кризи би било разумен отговор на хаоса, който ни залива.

Но не би… Бяха изгърмяни и трите мандата, които ни делят от поредни извънредни избори, в резултат на които отново ще се окажем „под кривата круша“. Трябва да стане чудо – ама голямо чудо – при което „Позитано“ да обърне посоката на договаряне с мандата си и да изпрати Нинова на равностойни преговори със ВСИЧКИ парламентарни сили за създаване на подобен кабинет.

От една страна няма време, от друга – има твърде много тарикатски сметки, които вкопчилите се в шията на противника партии си правят във връзка с предстоящите избори. ПП вече се виждат като водеща сила след октомври, ама вече и с парламентарно мнозинство. Като се събудят, краката им ще бъдат отвити… ГЕРБ вярват, че едни бързи избори наесен ще ги ре-легитимират като най-голямата политическа сила – претендент за властта.

Не зная в какво вярват в ДПС – сигурно в нещо подобно на ГЕРБ, но сметката им също е правена „без кръчмаря“. Чалгаджиите се надяват на „хубаво време“ – за да продължи цирка… Всяко време на хаос е хубаво за тях – ако не, сами си произвеждат хаоса.
Всъщност на изборите през есента в най-добрия случай ще се възпроизведе настоящата политическа ситуация.

В най-лошия – към тази ситуация ще се прибавят още 1-2 сътрапезници, които ще усложнят допълнително пазарлъците. Това могат да бъдат генерал Стьопа и ефрейтор Копейкин – с малко по-добър резултат, надежди хранят и „изправи се, залегни, ние идваме…“ В ъгъла широките шапки от „Граф Игнатиево“ се облизват за поредица от „служебни“ мандати… Ако имаме късмет – идеята за широка коалиция в някаква форма може преди Коледа да дойде на дневен ред. Въпреки че … дотогава я камилата, я камиларя…

*Заглавието е на ФАКТИ

Източник: Факти