Юлиан Попов: Русия няма нужда от посолство в България

Извън емоциите, като помисли човек, Русия няма нужда от посолство в България. Норвегия няма посолство, Канада няма. А в бъдеще вероятно ще внасяме повече енергийни ресурси от Норвегия. Канадската икономика е по-голяма от руската.

Това коментира във „Фейсбук“ Юлиан Попов.

А и в Канада живеят повече българи, отколкото в Русия.

Износът ни към Русия е незначителен. Освен ООН, ЮНЕСКО и още няколко такива, не членуваме с Русия в едни и същи организации. Никой не се изнася от България към Русия. Потокът от руснаци към България също секна. Единствените ни по-смислени икономически връзки бяха газ и петрол, който купувахме оттам, но те спряха газа (не ние). Петролът също ще секне, а и тази търговия не се нуждае от посолство.

Русия ще бъде под санкции за много, много години,

дори и да се оттегли от Украйна, така че търговията и политическите ни връзки ще са минимални и ще бъдат главно в пакет с ЕС. Голяма част от външната политика днес няма чак такава нужда от посолства. Има телефони, имейл, Телеграм, Вконтакте, Зуум.

Ако руснаците затворят посолството, това ще е и разумен стопански ход от тяхна страна, ще спестят някой и друг лев.

Всъщност, Норвегия направи точно това – когато удари кризата през 2008 година, те си свиха разходите и затвориха посолството у нас, имат едно в Румъния, което покрива и България. А ако решат да отровят някой или да взривят някой завод, все ще намерят начин.

С други думи драма няма, руснаците пак ще са на кяр.

Източник: Факти