Г-7: колко важна е тази група?

Кои са Г-7?

„Групата на седемте“ включва Германия, Франция, Великобритания, Италия, Япония, Канада и САЩ. Между 1998 и 2014 година Русия също беше член на групата, която тогава се наричаше Г-8. След анексията на Крим обаче Москва беше изключена.

Когато е създадена в средата на 70-те години на 20 век, Г-7 е групата на най-големите икономики в света. Днес те се описват като „икономически силните демокрации в света“, както канцлерът Олаф Шолц ги нарече наскоро. Общност на ценностите, чиито членове са ангажирани със свободата и човешките права, демокрацията и върховенството на закона, както и с просперитета и устойчивото развитие.

Г-7 не е международна организация, а неформален форум. На него не могат да се вземат правно обвързващи решения. Вместо това се постига съгласие по общи позиции и инициативи в различни области на политиката. Резултатите се записват в общи декларации от световните лидери – т.нар. комюникета.

Какви са темите на тези срещи?

Докато в началото държавните и правителствените ръководители са обсъждали само финансови и икономически въпроси в тесен кръг, днес в дневния ред са включени почти всички важни за света въпроси. През последните години основните теми са глобалната икономика, външната политика и политиката на сигурност, развитието и миграцията, както и климатичните промени.

Съдържанието на срещите на върха се определя от домакина. Германия председателства Г-7 тази година. Срещата на върха ще се проведе в замъка Елмау в Южна Бавария под мотото „Прогрес за справедлив свят“. Първоначално борбата с климатичните промени и ускоряването на глобалния енергиен преход трябваше да бъдат основните теми. Заради войната на Русия в Украйна обаче климатът остана до известна степен на заден план в дневния ред. Канцлерът Шолц е поканил украинския президент Володимир Зеленски също да се включи в срещата с видеовръзка.

Колко често се срещат Г-7?

Форумът, който започна като годишни срещи на Г-7 в малък състав, се е превърнал в постоянно сътрудничество на висше държавно и министерско равнище. Представителите на седемте непрекъснато координират националните позиции в периода преди срещите и гарантират, че възможно най-малко въпроси ще трябва да бъдат изяснявани по време на срещата на върха.

Европейската комисия има статут на наблюдател, а най-важните представители на ЕС също участват в срещите на върха на Г-7. От няколко години насам държави с бързо развиващи се икономики и развиващи се страни също са поканени като гости. През 2022 г. ще участват Аржентина, Индия, Индонезия, Сенегал и Южна Африка.

Защо има критики срещу Г-7?

Населението на държавите от Г-7 представлява само около 10% от световното население, но генерира около 45% от световния брутен национален доход. Г-7 е клуб на особено богатите държави. Дори и да не могат да постигнат съгласие за подписване на обвързващи резолюции, техните съвместно формулирани позиции така или иначе имат много сериозна политическа тежест. Срещите на върха на Г-7 многократно проправят пътя за междудържавни инициативи и споразумения.

Критиката е, че интересите на държавите, участващи на форума, доминират и най-вече, че се обръща твърде малко внимание на глобалния Юг. Неправителствените организации редовно настояват Г-7 да се бори по-активно с причините за глада и да предоставя повече средства за тази цел. През 2015 г. Г-7 си постави за цел до 2030 г. 500 милиона души да спрат да гладуват.

Колко струва една такава среща?

Тазгодишната среща на Г-7 ще се проведе в замъка Елмау в Бавария. Когато Германия последно председателстваше Г-7 през 2015 г. срещата се проведе на същото място. Разходите само за сигурността се изчисляват на 180 милиона евро. Разноските се покриват от федералното правителство и местните власти в Бавария.

Автор: Сабине Кинкарц

Източник: Факти