Знате ли кои са водещите страни по продажби на електромобили?

Анализаторите на портала Elements направиха интересна статистиката на световния пазар на електрически превозни средства през последните 10 години. Оказва се, че общият брой на продадените „акумулаторни“ автомобили през 2011 г. е 55 хиляди броя, а през 2021 г. почти достига седем милиона.

Популярността на електрическите автомобили нарасна значително в много страни, но Китай се превърна в двигател на продажбите, където търсенето се е увеличило драстично от 2014 година насам. Миналата година там са продадени 3.5 милиона от тези коли.

До 2016 г. около половината от електрическите автомобили в света вече са били продадени в Китай и оттогава страната не е загубила инерция, с изключение на коронавирусната 2020 г. Анализаторите обясняват възхода на местния „зелен“ пазар с щедри държавни субсидии (както за купувачи, така и за производители), както и с богатото разнообразие от модели – сега те са повече от триста.

Най-големите в света заводи за производство на батерии за електромобили също са разположени в Китай, като именно те изиграха роля и в резултат на това ниската цена на самите електрически автомобили. В момента електромобилите в Китай са средно само с 10 процента по-скъпи от автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

Съединените щати задържаха второто място по продажби дълго време, но миналата година своеобразният сребърен медал отиде в Германия, където са продадени 696 000 електрически коли (+72 процента спрямо 2020 г.).

Растежът на пазара се свързва и с производствените площадки на Volkswagen и китайската CATL, както и с Tesla Gigafactory в околностите на Берлин. Като цяло продажбите на електрически автомобили в Европа са нараснали с 65 процента през 2021 г.

Съединените щати, които вече са на трето място, са с около 70 000 продадени електрически коли след Германия. Този пазар обаче подобрява представянето си в сравнение с последните години благодарение на по-ниските цени и разширяването на производствения капацитет на Tesla.

Що се отнася до най-популярните модели, от 2011 до 2015 г. лидерите са Nissan Leaf и Chevrolet Volt. След това Tesla пое лидерството: първо с Model S, а след това с най-достъпния Model 3, а от 2019 г. с Model Y.

Източник: Факти