Знаете ли колко струва най-скъпата кола на Mercedes, която е в продажба като нова?

Хората, които купуват нов Mercedes-Benz, имат излишни пари и са повече от щастливи да ги похарчат за луксозно превозно средство. Като един от най-известните производители на луксозни автомобили в света за повече от век, Mercedes е синоним не само на лукс, но и на голям напредък в автомобилните технологии. Дългата му история в моторните спортове носи още по-голям престиж. Всичко това обаче си има цена.

Въпреки че има много редки икони в каталога на Mercedes от предишни години, като Mercedes-Benz 300 SLR, например, който стана най- скъпата кола в света със 142 милиона долара миналата година или състезателната кола Mercedes-Benz CLK GTR, която бе продадена за 10 милиона долара на търг – закупуването на нов Mercedes е значително по-евтино. Но има нови автомобили Mercedes-Benz, които се продават за шестцифрени суми.

И така, коя е най-скъпата нова кола на Mercedes-Benz, които можете да си купите през 2023 година? Това е Mercedes-AMG ONE, струващ 2.75 милиона долара. Този автомобил, първоначално показан като концепция през 2017 година, е буквално най-близкото нещо, което човек може да си купи и да се почувства къто в болид от Формула 1, но на пътя.

One разполага с 1.6-литров двигател F1 с турбокомпресор, комбиниран с четири електрически мотора, осигурявайки системна мощност на силовия тракт от 1 049 конски сили. Обширната му конструкция от въглеродни влакна помага за намаляване на теглото му.

Това не е просто суперавтомобил, тази кола прави Mercedes-Benz CLK GTR и SLR McLaren да изглеждат като играчки. Това е не само най-скъпият автомобил от семейството на Mercedes-Benz AMG, но е и най-бързият на всяко състезателно трасе, включително на Нюрбургринг и Монца. И също така има най-високата цена – 2.75 милиона долара.

Източник: Факти