Земеделският министър с охрана от НСО след заплахи за живота му

Назначена е охрана на министъра на земеделието Иван Иванов, защото е получил заплахи за живота си. Това обеща премиерът Кирил Петков, който заедно със земеделския министър Иван Иванов, посети Садово – един от най-пострадалите райони от градушката през миналата седмица.

По думите му първите заплахи за дошли преди дни след като бе спряна частната лаборатория за фитосанитарен контрол на ГКПП „Капитан Андреево“.

„Не е безрисково да спреш едни милиони на някои хора, които са ги получавали с години“, каза Петков, цитиран от „24 часа“. Той посочи, че за първи път българско правителство е имало смелост да застане „срещу една мафиотска група, която беше окупирала границата“. И добави, че в миналото земеделското министерство имало славата да раздава пари на едни хора с връзки.

Обезщетения за унищожената от градушката реколта

До месец всички земеделски стопани ще получат обезщетение за унищожената от градушката реколта. Обезщетения ще има не само за земеделците, чиито посеви са унищожени на 100%, но и за тези, чиято реколта е частично увредена. Министър-председателят увери, че обезщетенията ще бъдат изплатени много бързо, в рамките на един месец.

„В Министерството на земеделието вече са получени 39 заявления за компенсации за пострадали 5400 дка площи, а днес изтича крайният срок“, посочи земеделският министър Иван Иванов.

Припомняме, че на 31 май в Пловдивско градушка унищожи 10 – 11 хил. дка с тиквички, домати, пипер, зеле, ряпа, пъпеши, картофи, слънчоглед, царевица, нахут, жито, зърнено-житни и трайни насаждения заради забрана за изстрелване на противоградови ракети между 16:15 и 16:31 ч. Тя е била наложена от Центъра за координиране използването на въздушното пространство (ЦКИВП) заради прелитането на пътнически самолет. Подобен инцидент се случва за пореден път в страната.

„Днес има заседание на междуведомствената група на министерствата на транспорта и на земеделието, за да изчистим тези неясноти, които са довели до инцидента. Управлението на полетите идва от друга институция, до края на деня трябва да са изчистени тези детайли“, обеща министър Иванов. Той посочи, че 65% от повредената реколта е била застрахована.

„Обещаваме пълна прозрачност при изплащането на средствата. С други думи, от тук нататък не трябва да познават някой, за да ги получават. Държавата ще работи с един аршин към всички. Абсолютно всички земеделски стопани са равни пред държавата. Надявам се, че ще идваме в тези полета, не заради проблеми с градушки, а заради хубава реколта“, допълни премиерът Петков.

Той обяви, че с актуализацията ще има и „безпрецедентен допълнителен бюджет“ с две нови мерки за земеделски производители и животновъди, които са в размер на 300 милиона лева допълнителни средства. 

Преди дни земеделският министър Иван Иванов обясни, че е предвиден сериозен финансов пакет за подпомагане на производителите на свинско и на пилешко месо, за да бъде преодолян дисбалансът в родното производството и вноса на месо. В търговските вериги у нас българското месо е 30%. „Ние сме общ европейски пазар и не можем да регулираме, т.е. да спираме чуждестранния внос, но целта ни е да помогнем на нашите земеделски производители и на производителите на свинско и пилешко месо, български, за да има устойчиво предлагане на качествено българско месо“, обясни Иванов, цитиран от „Сега“.

Източник: novinite.bg