Зеленски: Ударите по Одеса са варварство от страна на Русия

Украинският президент Володимир Зеленски определи като „руско варварство“ ракетния обстрел срещу пристанището в Одеса, предаде БНР.

САЩ също осъдиха атаката, която Русия отрича. Турският президент Ердоган увери, че въпреки това износът на украинско зърно ще започне скоро.

Украинските власти съобщиха, че има пострадали от руските удари, нанесени по пристанището в Одеса.  

По данни на украинската армия две ракети са поразили черноморското пристанище в събота.

 Ракетната атака показва, че на Москва не може да се има доверие за изпълнението на зърнената сделка, сключена с ООН, Турция и Украйна в петък. Тази позиция защити президентът Володимир Зеленски:

„Циничният руски ракетен удар по Одеса, по нашето пристанище, се оказа удар по политическите позиции на самата Русия. И ако някой в света каже, че е необходим диалог с Русия, каквито и да е договорености, нека види какво се случва. Руските ракети „Калибър“ унищожиха самата възможност за подобни изявления“.

Делегация на американския Конгрес се срещна със Зеленски и обеща по-нататъшна подкрепа срещу Русия. 

Преди това от Държавния департамент осъдиха руската атака срещу Одеса. Държавният секретар Антъни Блинкън посочи, че нападението „подкопава работата на ООН, Турция и Украйна“ с цел доставяне на храна от критична важност на световните пазари. Блинкън повтори обвиненията, че Русия носи отговорността за задълбочаващата се световна продоволствена криза.

Украински представители все пак уточниха, че с атаката в Одеса все пак не са били нанесени сериозни щети. Продължава подготовката за подновяване на зърнения износ.

Транспортирането на украинско зърно по море ще започне скоро, увери турският президент Реджеп  Ердоган. Министърът на отбраната Хулуси Акар цитира изявления пред Анкара на руски официални представители, че Москва „няма нищо общо“ с ударите по пристанището в Одеса.

Източник: novinite.bg