Защо да спим на лявата страна?

Всеки знае колко важен е сънят за психическото и физическото здраве. Специалистите казват, че има пози на тялото по време на сън, които имат благоприятен ефект върху подобряването на нашето благосъстояние.

Спането на лявата страна спомага за по-доброто функциониране на храносмилателната система, полезно е за сърдечно-съдовата система и има редица други предимства.

Укрепва лимфната система

Когато човек спи на лявата страна, се подобрява работата на лимфната система.

Ползи за сърдечно-съдовата система

Спането на лявата страна помага на сърдечния мускул да работи по-добре, благодарение на подобрената филтрация на лимфата и насърчава кръвообращението. Има обаче и изключения. За тези с коронарна болест на сърцето или хронични заболявания на сърдечно-съдовата система се препоръчва да отдадат предпочитание на спането на дясната страна.

Спане по време на бременност

Спането в тази позиция помага за облекчаване на натоварването на гърба. Освен това, в това положение матката не оказва натиск върху черния дроб и кръвообращението на всички органи се подобрява.

Помага да се избавите от киселини

Нашият стомах е разположен отдясно, така че спането на противоположната страна помага за намаляване на киселините.

Намалява напрежението върху гръбначния стълб

За тези, които изпитват проблеми с болки в гърба, се препоръчва да спят на лявата страна.

Насърчава кръвообращението

За тези, които имат съдови заболявания или страдат от разширени вени, е по-добре да спят на лявата си страна. В това положение се подобрява кръвообращението, намалява натискът върху кухата вена, която минава от дясната страна на тялото.

Кога трябва да спите на дясната страна?

Всички правила имат изключения. При заболявания на сърдечно-съдовата система, хора, страдащи от внезапно спиране на дишането (апнея), глаукома и редица други заболявания, е необходима консултация с лекуващия лекар, за да изберат удобна и безопасна поза за сън.

Как да се научим да спим в правилната поза?

Спете на противоположната страна на леглото от обикновено.

Бъдете внимателни при избора на матрак, откажете се от твърдите опции, тъй като при спане настрани, основното натоварване пада върху раменете и бедрата.

И, разбира се, важно е да вземете предвид индивидуалните характеристики на тялото си и трябва да спите в поза, която ви помага да ссе наспите по най-добрия начин.

източник: bukvarche.com

Снимка: Pixabay

Източник: novinite.bg