За 3 месеца Русия е претърпяла загуби колкото СССР за 9 години в Афганистан

През първите три месеца на войната в Украйна броят на загиналите в Русия вероятно е същият като този на Съветския съюз по време на деветгодишната му война в Афганистан.

Това се казва в ежедневния преглед на британското разузнаване за войната, който публикува министерството на отбраната в Лондон.

Комбинация от лоша тактика и ограничено въздушно прикритие, както и липса на гъвкавост и екипен подход, са част от причините за неуспеха на руската армия в Украйна, смятат експертите. Според британското разузнаване в хода на войната тези грешки са повтаряни многократно, което е довело до многобройни жертви сред нашестствениците.

Руската общественост в миналото е била чувствителна към загубите, понесени по време на войни. Следователно, с нарастването на броя на жертвите в Украйна, загубите ще станат по-очевидни, а общественото недоволство от войната и желанието да я изразят може да се увеличат, посочват специалистите от Лондон.

Според данните на Министерството на отбраната на Украйна до момента на фронта са загинали около 29 200 руски войници. В това число не влизат ранените и пленените. ВСУ вече са унищожили 1293 руски танка, 3166 бойни бронирани машини, 604 артилерийски системи, 201 реактивни системи за залпов огън, както и 93 системи за противовъздушна отбрана. Освен това свалените руски самолети в Украйна са 204, а хеликоптерите – 170. Поразените кораби и катери на Черноморския флот са 13, сред които и крайцерът Москва.

Източник: novinite.bg