Volvo представи технологичния всъдеход EX90 с близо 500 коня

След многократни подсказки, снимки и видеа на новия си флагман, Volvo най-после представи наследника на популярното XC90 – EX90. Новият модел се предлага единствено с електрическо задвижване и е позициониран най-отгоре в портфолиото на шведите. Това е първият от 9 електрически модела обещани до края на десетилетието.

Новото EX90 представя познат за Volvo стил с пропорции подобни на тези на XC90, но с модернизирани форми. Предната решетка липсва, поради обективни причини, а фаровете запазват познатата „Т“ структура, но с нови графики. Заоблените форми подпомагат аеродинамиката, както и вградените дръжки във вратите и джантите със специален дизайн. Задната част също е позната от други модели на Volvo със свързани стопове и интегрирани стоп светлини около стъклото на багажника.

Вероятно забелязвате малката издутина в началото на тавана, където се крият всички камери, сензори и радари на колата, подпомагани от суперкомпютри със специално разработен софтуер. От Volvo казват, че цялата тази електроника осигурява 360-градусов поглед около колата и може да засече дори малки обекти на няколко стотин метра, за да предотврати инциденти. Това е и първият сериен модел на марката оборудван с всичката нужна техника за автономно шофиране.

Преминавайки към интериора, там колата ни представя позната конфигурация от тийзърите които видяхме с огромен 14.5-инчов дисплей в средата на таблото и малък дисплей зад волана. Кормилото също е ново със сензорни екрани, а останалата част от таблото е максимално изчистена. Колата разчита на процесор Snapdragon и Google поддръжка, а също така може да използва смартфон вместо ключ.

За задвижването отговарят два електромотора с мощност до 496 конски сили и максимален въртящ момент от 910 нютон метра. В комбинация с огромна 111-кВч батерия, всъдеходът може да измине до 480 километра с едно зареждане. Зареждането от 10 до 80% отнема около 30 минути.

Източник: Факти