Volkswagen Arteon тайно е слязъл от поточните линии

През юни 2023 г. главният изпълнителен директор на Volkswagen, Томас Шефер, разкри стратегически планове за спиране на редица модели с по-нисък обем на производство, със специален фокус върху пренасочване на вниманието към по-популярни продукти в гамата на компанията. Един от моделите, предвидени за прекратяване на производството, е Arteon, както бе обявено от главния изпълнителен директор; точните срокове за тази промяна обаче не бяха изрично посочени.

Според имейл от служител на VW до Motor1 последният Arteon лифтбек е слязъл от конвейера през 2023 г. Предоставяйки допълнителни подробности, Мартин Хубе, отговарящ за редица модели на VW, включително Arteon, Passat, Touareg и предстоящия ID.2, потвърди, че Arteon вече не се произвежда в завода в Емден, Германия. Въпреки това вариантът Arteon комби продължава да се произвежда в завода в Оснабрюк. Интересно е, че жизненият цикъл на Arteon Shooting Brake се очаква да остане непроменен, като производството му ще продължи до 2026 г.

В отговор на тази промяна Volkswagen позиционира изцяло електрическия лифтбек ID.7 като косвен заместител както на Arteon, така и на Passat седан. ID.7, за който вече се появиха тийзъри, ще се предлага в Северна Америка. Освен това, за да се задоволи по-широк пазар, през 2024 г. се очаква към гамата да се присъедини по-практично комби ID.7 Tourer.

Тези стратегически ходове подчертават ангажимента на Volkswagen да премине към електрическа мобилност и да приведе продуктовото си портфолио в съответствие с променящите се предпочитания на потребителите.

Източник: Факти