Великобритания отложи забраната на коли с ДВГ

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак заяви, че ще отложи забраната за нови бензинови и дизелови автомобили, която трябваше да влезе в сила от 2030 г. и това ще се случи през 2035 г.. Това бе направено при представянето на така наречения „нов подход“ за справяне с изменението на климата.

„Ще улесним прехода към електрически превозни средства. Все още ще можете да си купувате бензинови и дизелови автомобили и микробуси до 2035 г.“, заяви Сунак в сряда. „Дори и след това ще можете да ги купувате и продавате втора употреба.“

Сунак заяви, че очаква до 2030 г. по-голямата част от автомобилите, продавани във Великобритания, да бъдат електрически, без намесата на държавата, поради намаляващите разходи.

„Поне засега вие, потребителите, трябва да направите този избор, а не правителството да ви принуждава да го правите“, каза той.

Забавянето ще приведе Великобритания в съответствие с плана на Европейския съюз да изисква новите автомобили, продавани след 2035 г., да бъдат с нулеви емисии, което на практика ще забрани продажбата на нови бензинови и дизелови модели в съюза, който Великобритания напусна през 2020 г.

Източник: Факти