Великобритания съобщи, че налага санкции на олигарха Владимир Потанин, известен като руския „крал на никела“ и втория по богатство човек в Русия, предаде Ройтерс.

Освен Потанин днес британското правителство включи в списъка си със санкции още 12 юридически и физически лица, сред които има бизнесмени, финансови фирми и други. 

„Потанин продължава да трупа богатство чрез помощта, която оказва на режима на Путин. В периода след началото на руската инвазия в Украйна той е станал собственик на „Росбанк“ и е придобил дялове от „Тинкоф банк““, се казва в прессъобщение на британското правителство. 

Потанин е един от най-богатите хора в Русия, въпреки че нетното му състояние до голяма степен зависи от стойността на 36-процентния му дял в компанията „Норникел“, най-големия производител на паладий и рафиниран никел в света. 

Като мотив за включването му в британския санкционен списък се посочва, че Потанин „се е облагодетелствал от подкрепата си за руското правителство, управлявайки „Росбанк“. Според британските власти тази банка работи в сектора на руските финансови услуги, който е от стратегическо значение за руското правителство. 

Списъкът включва също и Анна Цивилева, за която британското външно министерство каза, че е братовчедка на Путин и председател на руската миннодобивна компания „Колмар груп“, която също е санкционирана.  

 
Източник:БТА
 
Снимка: РБК.ру
 

Източник: novinite.bg