Вече има кандидат за приемник на Борис Джонсън

Консервативният депутат Том Тугендат стана първият претендент, който се кандидатира за лидерския пост, след като британският премиер Борис Джонсън обяви, че ще подаде оставка.

49-годишният Тугендат е бивш офицер армията, служил в Ирак и Афганистан. Понастоящем той е председател на Комисията по външни работи към Камарата на общините. Изпълнявал е и длъжността помощник на началника на Щаба на отбраната.

Никога преди това не е работил в правителството, но въпреки че липсата на опит обикновено би била в негов ущърб, тя означава също, че той не е засегнат от скандалното правителство на Джонсън и това в крайна сметка може да се окаже в негова полза. За първи път е избран в парламента през 2015 г.

Тугендат е от центристкото крило на Консервативната партия, за разлика от твърдото дясно крило на Брекзит. На референдума за Брекзит през 2016 г. той гласува „за оставане“, но оттогава подкрепя опитите за осъществяване на политиката на правителството.

Той обяви кандидатурата си в десния британски вестник „The Daily Telegraph“.

„Тази нация се нуждае от ново начало и от правителство, което ще превърне в свои водещи принципи доверието, службата и неумолимия фокус върху кризата с разходите за живот“, написа той.

По отношение на Брекзит Тугендат заяви: „Всички в следващото правителство ще се ангажират да поддържат и укрепват Брекзит, да поправят протокола за Северна Ирландия и да опазят Съюза. Пълните предимства на Брекзит тепърва ще бъдат разгърнати“.

Той заяви, че данъците са твърде високи и обеща да ги намали. При управлението на правителството на Джонсън данъците бяха повишени до 72-годишен връх. Неотдавнашната поредица от увеличения на данъците беше изключително непопулярна сред Консервативната партия с традиционна политика на ниски данъци.

„Служил съм и преди – в армията, а сега и в парламента. Сега се надявам отново да отговоря на призива като министър-председател. Време е за ново начало. Време е за обновление“, написа депутатът.
Тугендат, който е женен за френска съдийка и държавен служител и има две деца, притежава двойно британско и френско гражданство. Той е син на съдия от Върховния съд.

Следващата седмица групата, която отговаря за вътрешните работи на парламентарната Консервативна партия, ще обяви правилата на конкурса за лидерския пост.

Главният прокурор Суела Брейвърман вече заяви пред местните медии, че би се кандидатирала, ако се проведат избори за лидер.

И Тугендат, и Брейвърман имат само минимални шансове да спечелят надпреварата.

Основните претенденти все още не са обявили официално кандидатурите си за лидерския пост.

Това са бившият канцлер Риши Сунак, бившият министър на здравеопазването Саджид Джавид, настоящият министър на външните работи Лиз Тръс и настоящият министър на търговията Пени Мурдънт, за които се говори като за потенциални бъдещи лидери. Твърдият привърженик на Брекзит Стив Бейкър също заяви, че може да се кандидатира.

Фаворит сред членовете на Консервативната партия е настоящият министър на отбраната Бен Уолъс, който не е дал индикации, че ще се кандидатира. 

Източник: novinite.bg