Употребяваните коли продължават да поевтиняват, но все още са скъпи

Цените на употребяваните коли в САЩ са намалели с 3.3% спрямо предходната година. В същото време според експерти те все още са силно надценени. В сегмента на новите автомобили, напротив, е отчетен ръст в стойността им със 7.2%. Тенденцията за намаляване на цените на употребяваните автомобили обаче ще продължи, като според експертите, на малко по-късен етап тя ще засегне и Европа.

Пат Райън, основател и главен изпълнителен директор на CoPilot, цитиран от CNBC, казва: „Важно е да запомните, че цените на употребяваните автомобили и в САЩ, и в Европа, все още са завишени в сравнение с нормалните пазарни условия. През новата година можем да очакваме по-нататъшни и ускорени спадове на цените по света, тъй като запасите от превозни средства продължават да нарастват.“

Според специалиста търговците се опитват да отговорят адекватно на нарастващата съпротива на потребителите, които са принудени да плащат рекордно високи цени за употребявани модели.

Търсенето на употребявани автомобили нарасна рязко по време на пандемията, тъй като проблемите с веригата за доставки попречиха на способността на автомобилните производители да произвеждат нови автомобили. Ситуацията обаче бавно се подобрява успоредно с увеличаването на колите в складовете на дилърите.

Според Пат Райън спадът на цените варира в зависимост от вида на автомобила и неговата възраст. Така например средната цена на употребяваните електрически автомобили в началото на декември възлиза на 54 314 долара – това е с 20% по-малко от рекордната стойност от юли (75 324 долара).

Използваните хибриди в момента се оценяват средно на $43 574, което е с 12% по-малко от юлския им пик от $49 809. И за двата сегмента, при които търсенето се увеличи в началото на годината (когато цените на бензина бяха по-високи), като така спадът в разходите за гориво съвпадна със пониженото търсене на електрически автомобили и PHEV.

Сред типовете каросерии най-голям спад тази година се наблюдава при SUV-тата и минивановете. Да, средните цени на SUV в момента са $41 468 (-7% спрямо март 2022 г.; $44 824). Употребяваните миниванове се продават на средна цена от $24 992 днес, което е с 8% по-малко от цената от миналия март от $27 257. Автомобили на възраст от 1 до 3 години се продават на средна цена от $38 987 в САЩ днес, което е спад с 8% от пика от $42 375 през юли.

В сегмента от 4 до 7 години средната цена днес е $27 137, което е спад от 13% спрямо пика през януари от $31 265. А във възрастовата група от 8 до 13 години е отчетена най-ниската средна цена – 16 601 долара. През април, с ценовия си максимум за текущата година, цената на автомобилите беше на ниво от 19 215 долара. Тоест спадът е 13%.

Източник: Факти