Uber беше обвинен в надуване на цените при повикване от изтощен телефон

Белгийският вестник Derniere Heure пише, че таксиметровата услуга Uber увеличава тарифите, ако се обаждате от изтощен телефон. Журналистите обръщат внимание на оплакванията на потребителите и решават да ги проверят.

Те викат две таксита на едно и също място – до входа на редакцията си в Брюксел, и посочват като крайна дестинация една и съща точка близо до кея. Едното повикване е от смартфон с 12% оставащ заряд в батерията и струва 17.56 евро, а второто обаждане от телефон с 84% заряд на батерията се таксува за 16.60 евро.

В коментар пред вестника представител на Uber уверява, че приложението им не сканира и не измерва заряда на батерията на телефона. Според него тарифите се формират единствено въз основа на търсенето и броя на шофьорите в района на повикване.

Изданието Vice обаче съобщава, че през 2016 г. бившият ръководител на икономическите изследвания на Uber, Кийт Чен, казва, че компанията обръща внимание на факта, че хората с нисък заряд на батериите на телефоните си са склонни да плащат повече за таксита.

Чен обаче отрече, че компанията специално е повишила цените за такива потребители, но критиците на Uber се питат защо тогава компанията изобщо би се интересувала от подобно проучване.

Източник: Факти