Трите най-ужасни украински автомобила

вече сме ви разказвали за „Най-грозните руски автомобили„, а сега вниманието ни привлече една класация на канадското издание HotCars. Те правят собствен рейтинг на най-лошите съветски автомобили. В него има няколко критерия за оценка – комфорт, безопасност и контрол, тоест онези качества, които не се различаваха в моделите, произведени в СССР и в първите години след разпадането на Съюза.

В същото време канадците признават, че някои автомобили от онова време са били страхотни – сред тях, например, Lada Niva, която все още има фенове по целия свят. Интересното е, че освен ВАЗ-1111 Oka и триколката СМЗ С1Л, създадена като инвалиден автомобил в помощ на ветераните от Втората Световна Война, останалите в петицата са три автомобила, произвеждани на днешната територия на Украйна. Ето и кои са те.

ЛуАЗ-969

Първи в класацията е ЛуАЗ-969 , съветски лек автомобил с повишена проходимост. Произвежда се в съоръженията на Луцкия автомобилен завод от 1966 г. Канадците наричат ​​този модел „най-лошият SUV, излизал някога на пътя“: бавен, неудобен за управление и няма никакви системи за безопасност.

ЗАЗ-965

Останалите две коли в списъка са за модели, произведени от Запорожския автомобилен завод. Първият от тях е ЗАЗ-965, известен още като Запорожец. HotCars признава успеха на ЗАЗ-ките, като първия масово произвеждан съветски автомобил. В същото време канадците напомнят за проблемите с прегряването на двигателя и бавността.

ЗАЗ1102 Таврия

Вторият от ЗАЗ е 1102 Таврия, първият лек автомобил с предно задвижване на Запорожския автомобилен завод. Хечбекът се произвежда от 1987 г. „Това е рядък случай, когато съветска кола има успех в чужбина“, отбелязват от HotCars. – Таврия има по-прогресивен двигател в сравнение с предшественика си, но тук предимствата свършват. Самата кола е направена от най-евтините материали.

Източник: Факти