Световната банка откри топлата вода: Големият проблем в България е бедността

Най-големият проблем в България отдавна е бедността. Брутният вътрешен продукт на България е на 55% от средния за ЕС, а има и много неравенства в обществото. Това каза пред БНТ постоянният представител на Светованата банка (СБ) у нас Фабрицио Зарконе и добави, че у нас няма почва за образуването на хиперинфлация.

Въпреки всички кризи и инфлацията, икономиката ни ще отбележи ръст от почти 4% тази година прогнозира Световната банка. По думите на Зарконе страната ни си е написала добре домашното, подготвяйки се да влезе в еврозоната.

Според него фактическото влизане на България в еврозоната не би предизвикало сътресения, защото валутният борд е свършил работата си. Притесненията от инфлацията в еврозоната, обаче, остават.

„За момента няма знак за особено тревожни процеси, но трябва да сме подготвени“, изтъкна представителят на Световната банка у нас.

„Това, което България може да направи в дългосрочен план, за да подобри финансовата си стабилност, е да вземе мерки за превръщането си в енергийно независима държава. Това ще предотврати рязкото поскъпване на газа, допълни Зарконе. – В рамките на сегашната криза, правителството би могло да насочи допълнителна помощ към най-уязвимите и маргинализирани хора у нас, както и към бизнеса.“

Според него в Бюджет 2022 е добре да се заложат устойчиви публични инвестиции, които да създават работни места.

Източник: novinite.bg