SsangYong изглежда ще има нов собственик… отново!

Според данни на изданието Yonhap, консорциум, воден от химическия и стоманодобивен конгломерат KG Group, е одобрен от съда по несъстоятелността в Сеул като последен участник в търга за SsangYong. Това навежда на мисълта, че почти фалиралата компания е все по-близо до нов собственик.

Консорциумът, който включва базирани в Сеул фирми за частен капитал Cactus Private Equity и Pavilion Private Equity, победи друг силен играч, ръководен от компанията Ssangbangwool.

Съобщава се, че KG Group ще придобие SsangYong за 950 милиарда вона (1,06 милиарда австралийски долара) , включително 600 милиарда вона (699.5 милиона долара) оперативен капитал.

Това е три пъти повече сумата, която корейският производител на електрически автобуси Edison Motors се бе съгласил да плати за SsangYong, преди сделката да бъде прекратена поради неплащане.

Според информацията SsangYong се стреми да подпише сделка с консорциума KG Group в началото на юли, преди да представи своя план за рехабилитация в съда по-късно същия месец.

Korea Economic Daily съобщава, че консорциумът ще представи плана за „саниране“ на кредиторите на SsangYong за одобрение на среща, насрочена за края на август. SsangYong има време до 15 октомври да намери нов собственик и да представи нов план за преструктуриране в съда по несъстоятелността в Сеул.

В изявление съдът каза, че е одобрил консорциума KG Group въз основа на неговата цена на придобиване, планове за набиране на средства и финансово състояние. Консорциумът вече беше избран като предварителен участник в така наречената оферта, където посоченият оферент предлага цената си пред всички други участници.

Това позволи на SsangYong да поиска от KG Group да плати по-висока цена. Двете компании имат връзка. KG Steel, част от KG Group, по-рано доставя компоненти на SsangYong. Автомобилният производител заяви, че състоянието му се е подобрило от началото на процеса на сливане и придобиване през юни 2021 г.

Ще припомним, че по-рано този месец корейците от Ssang Yong официално представиха Torres , нов SUV, който ще се позиционира между Korando и Rexton. Torres ще се предлага в две версии – с бензинов мотор и с електрическо задвижване, което ще го направи второто изцяло електрическо превозно средство на SsangYong след Korando e-Motion.

Източник: Факти