Skoda пуска електрическа Octavia до няколко години

През изминалата година, актуалният тогава изпълнителен директор на Skoda – Томас Шефер обяви, че освен Enyaq, чешката марка ще има три други електрически коли, които да се присъединят към портфолиото ѝ. Един от тях ще бъде базиран на концепта Vision 7S който видяхме по-рано тази година, вторият ще ни представи евтин електромобил, но третият модел на ток остана загадка или поне до сега.

Британските ни колеги от Autocar споделят своя информация, че чехите работят над електрическа версия на популярната Octavia, която трябва да дебютира до края на това десетилетие. Това със сигурност ще се случи след 2025 година, а бъдещият модел ще бъде построен на новата и по-технологична платформа SSP. При концепта Vision 7S, който също ще използва тази платформа, батерията е с капацитет от 89кВч и е достатъчна за пробег от 600 километра.

При новата Octavia задвижването ще бъде предно, осигурено от два електромотора, по един на всяко колело. Очаква се в бъдеще да се появи и по-наточена версия с означението vRS, която да добави още два електромотора на задната ос. Електрическата Octavia ще съжителства заедно с дизеловите и бензиновите версии поне няколко години, тъй като от Skoda планират да задържат конвенционалните модели поне до 2035 година.

Източник: Факти