Шофиране в напреднала възраст: на какво да обърнете внимание

Несигурното шофиране, както и изключително внимателното шофиране, често води до недоволство от другите участници в движението. Възрастните шофьори трябва да знаят, че различните болежки на тялото и неволните нарушения на правилата за движение са предупредителни знаци, че способността за шофиране поради възрастта започва да намалява. Германското фармацевтично списание Senioren Ratgeber дава съвети как по-възрастните хора могат да удължат своята активна „шофьорска възраст“ и за какво да внимават.

Някои физически ограничения могат да бъдат компенсирани, казват експертите на изданието, например с помощта на автоматична скоростна кутия, камера за задно виждане, нови очила или по-модерен слухов апарат. Но ако се качвате в колата все по-рядко поради несигурност, бързо ще загубите практика и ще увеличите риска от инцидент.

Лекарствата също оказват влияние при шофиране и поради тази причина експертите съветват внимателно да се прочете всяка инструкция към лекарството. Особено ако приемате няколко лекарства, трябва да потърсите съвет от фармацевт. В края на краищата тяхното взаимодействие или неправилната доза може да причини проблеми по време на шофиране.

Ако лекарството е ново или се приема различна дозировка, трябва да шофирате само след като сте се адаптирали напълно. Всеки, който приема лекарства за дълго време, трябва напълно да избягва алкохола, ако трябва да шофира. Лекарствата и алкохолът често взаимно засилват ефекта си.

Шофьорите на първо място носят отговорност за това дали трябва да шофират. Ето защо експертите съветват по-възрастните хора да преценяват сами способностите си, като честно изброят плюсовете и минусите от този списък:

Понякога се плаша, когато участници в движението внезапно се появят пред мен.
При завиване понякога се случва да видя преминаващи пешеходци или велосипедисти едва в последната секунда.
От време на време ми е трудно да намеря колата си.
Някои шофьори, велосипедисти или мотоциклетисти ми се карат, когато маневрирам.
Понякога рулирам в грешната лента на непознато кръстовище.
Трудно ми е да се влея в натоварена лента на магистрала.
Фаровете на идващите коли ме заслепяват толкова много, че известно време (не за дълго) не виждам нищо.
Става ми по-трудно да паркирам, понякога са нужни няколко опита.
Когато влизам в движещ се трафик, ми е трудно да преценя скоростта на другите превозни средства.
Близки/познати смятат, че трябва да спра да шофирам.

Източник: Факти