Шефът на BMW M обяви защо механичната трансмисия няма бъдеще

Механичните трансмисии са на изчезване и това едва ли е тайна за някого. Много производители не предлагат изобщо механична трансмисия за някои от моделите си, а BMW например смята това за допълнителна опция при M2 например. Именно директорът на спортното подразделение на марката – Франк ван Меел сподели защо трите педала и класическата „ръчка“ отиват в миналото.

„За нас това е доста голямо усилие“, казва Ван Меел пред Car Throttle. „Ръчната скоростна кутия е по-бавна и води до по-висок разход на гориво и понякога има и по-ниска максимална скорост, така че ръчната скоростна кутия всъщност от инженерна гледна точка вече няма истински смисъл.“

„Имахме много клиенти, които казваха: „Искам да се кача на звяра и искам да покажа, че мога да го направя, а ми трябва ръчна скоростна кутия“, описва той.

За съжаление, ръчната скоростна кутия на BMW няма да е на разположение още дълго. През юни ръководителят на развойната дейност на BMW M Дирк Хакер разкри, че настоящият M2 вероятно ще бъде последният модел на компанията, предлаган с механична скоростна кутия, като предположи, че тя ще е отживелица, когато настоящият M2 бъде спрян около 2030 г.

„Това е решение не само на BMW, но и на доставчиците“, каза Хакер. „Ако се огледате, ще видите, че работата на доставчиците на механични скоростни кутии ще намалее. Така че не съм сигурен, че ще имаме тази възможност в бъдеще – но в бъдеще означава шест, седем години в прогноза“.

Източник: Факти