Сбогом, Nissan Maxima

Nissan се сбогува окончателно с Maxima, седан, който в момента се предлага само в Северна Америка. По време на своето съществуване Maxima успя да смени осем поколения и да премине от популярен бизнес седан до нишов модел, достъпен само за американците.

В момента обаче той не се радва на успех и зад Океана и затова Nissan обяви, че 2023-а ще бъде последната година за Maxima. Моделът все пак няма да остане напълно без наследник – той ще бъде заменен от автомобил с различен форм фактор.

Седанът Nissan Maxima ще повтори съдбата на своите преки конкуренти на американския пазар Ford Fusion, Buick Regal, Volkswagen Passat и Mazda6. Всички те вече не се продават, а Maxima ще се присъедини към този списък през следващата година. В средата на 2023 г. ще приключи производството на модела в завода в Смирна, Тенеси.

Междувременно Maxima все още се продава при местни дилъри: седанът е оборудван с 3.5-литров V6 бензинов двигател с мощност 304 конски сили, който е комбиниран със CVT скоростна кутия. Задвижването е само предно. Цените започват от 37 800 долара.

Изданието Carscoops предполага, че Maxima ще бъде заменен от нов модел и вероятно от цяло семейство автомобили по аналогия с Toyota Crown . Дизайнът, с голяма степен на вероятност, ще бъде проектиран в стила на концепцията Nissan IMs . Слухове за това се носят от 2020 г.

IMs, представен на автомобилното изложение в Детройт през 2019 г., е оборудван с два електрически мотора със системна мощност от 483 конски сили и капацитет на батерията от 115 киловатчаса. Пробегът с едно зареждане е около 600 километра. Дори още тогава Nissan каза, че електрическият автомобил IMs е „почти готов за масово производство“.

Източник: Факти