Само 1/3 от европейските пари се оказаха за украинските бежанци
По-малко от 1/3 от парите, които Европейският съюз отпусна за подкрепа на украинските бежанци у нас, всъщност ще бъдат насочени към избягалите от войната. Това стана ясно от думите на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова по време на дискусия за бежанската вълна от Украйна, пише „Сега“.

Нейният анонс дойде по-малко от 24 часа след новината, че ЕK изплати над 3,5 милиарда евро на държавите-членки от ЕС, предназначени за украинските бежанци, от които страната ни ще получи малко над 148 млн. евро. 

По думите на Константинова за избягалите у нас от войната ще има едва 48 млн., а останалите 100 млн. ще са за други цели.

„Тези 148 млн. евро от ЕС по REACT-EU са авансово плащане по тази програма – средства, заделени за солидарно подпомагане на държавите-членки по време на ковид пандемията. Всъщност, около 100 млн. от този ресурс ще покрият направени разходи за финансиране на вече стартирали програми в подкрепа на бизнеса. Т.е. около 48 млн. евро ще можем да заделим, които ще бъдат насочени към бежанци“, обясни тя.

Константинова каза още, че в момента правителството е на финала на оперативните програми от предишния период и могат да разходват за бежанците и средства, които биха могли да бъдат загубени от проекти, които няма да могат да бъдат реализирани. „От там разглеждаме между 35 и 100 млн. евро“, посочи тя и пресметна, че от 83 млн. до 120 млн. евро потенциално могат да бъдат алокирани за украинските бежанци. 

„Надявам се в рамките на следващата седмица да пуснем мярка, свързана с подкрепа на заетост – подпомагане с наем за три месеца през работодателя и по този начин да стимулираме наемането на бежанци от Украйна“, каза още Константинова. Тя допълни, че се бърза и с други две мерки, свързани с подкрепа на НПО сектора – за работа на терен и изграждане на центрове за деца. 

Константинова добави, че огромна част от жените, дошли от Украйна, искат да започнат работа веднага, но някой трябва да гледа децата им. „Повечето са с повече от едно дете. В София, където има най-много работни места, няма места в детските градини, ваксинационните паспорти не са изравнени“, допълни тя.

Ново назначение в щаба за бежанците

Мариана Тошева, която миналия месец бе назначена за председател на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще оглави Оперативната координационна група към Министерския съвет, каза още Константинова.

Тошева ще замести подалия оставка полк. Валери Рачев, за когото от на правителството заявиха, че се оттегля поради лични причини. Тя бе назначена за нов председател на ДАБ, след като Петя Първанова бе освободена от поста заради незадоволителни резултати.

Оперативната координационна група отговаря за евакуацията и подслоняването на украинци. Тя координира работата на 6 междуведомствени групи, които имат междуведомствен състав и се ръководят от зам.-министри. Направленията за работа на групите включват създаване на нова организация на пунктове за първоначален прием и за предоставяне на временна закрила, за организиране на транспорта и настаняването пристигналите в хотели, държавни и общински обекти и за решаване на въпроси, свързани със здравните грижи, образованието и заетостта.

Източник: novinite.bg