Руският министър на отбраната премина през Червения площад с… кабриолет Aurus

Всяка година на тази дата ви разказваме интересни подробности за автомобилите, с които главнокомандващия парада, поздравява руската войска. Доскоро обаче тези коли бяха доста морално остарели, но имащи за цел да покажат на какво е способна руската инженерна мисъл. А това бяха ЗиЛ-ове и по-конкретно ЗиЛ-41041 АМГ. Тези коли всъщност не бяха нищо повече от видоизменен американски пикап GMC Sierra и дори не бяха ЗиЛ-ове.

Вътрешнозаводският индекс на автомобила бе ГАЗ СП-45. Старите автомобили бяха произведени от компанията Атлант-Дельта, която е част от групата ГАЗ, но каросериите бяха от ЗиЛ. Сега на ход е новата разработка на руската гордост (дейно участие в която имат инженерите от Porsche). Става дума за проекта „Кортеж“ и по-конкретно за кабрио версията на представителната кола Aurus.

На 9 май 2022 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу премина по Червения площад именно с новия кабриолет Aurus за трети пореден път. Автомобилът замени гореспоменатите кабриолетите ЗИЛ, които бяха използвани повече от 25 години. Кабриолетът Aurus е изграден на унифицираната модулна платформа на FSUE NAMI . Оборудван е с 4.4-литров V8 бензинов турбо двигател с мощност 600 к.с. и с електродвигател.

Парадният кабриолет има допълнителен парапет и стойка с микрофони за усилване на гласа на командира на парада. И най-важното е, че има специален параден режим на движение, при който скоростта на автомобила е изкуствено ограничена до 20 км/ч, а работата на окачването и трансмисията става възможно най-мека за най-плавното движение по паветата на Червения площад.

Източник: Факти