Русия създава 12 нови военни бази в отговор на разширяването на НАТО

Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на очакваното разширяване на НАТО с влизането на Финландия и Швеция в Алианса, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от „Франс прес“.

„До края на годината в Западния военен окръг ще бъдат сформирани 12 военни формирования и подразделения“, отбеляза министърът по време на среща със служители на своето министерство и с военни, без обаче да уточнява вида на новите структури или мащабите им.

Шойгу отбеляза, че в зоната на отговорност на Западния военен окръг продължава да нараства напрежението, включително заради възможното приемане на Финландия и Швеция в НАТО.

Министърът увери, че превземането на украинската Луганска област е почти завършено, а 1908 украински бойци от стоманодобивния завод „Азовстал“ в Мариупол са се предали на руските сили, пише bTV.

„Подразделенията на руските въоръжени сили съвместно с подразделенията на Народната милиция на Луганската и Донецка народни републики продължават да разширяват контрол над териториите в Донбас. Освобождаването на Луганската народна република е почти завършено“, посочи Шойгу.

Източник: novinite.bg