Русия: Киев предотвратява заминаването на чуждестранни наемници, които искат да напуснат Украйна

Значителен брой наемници предпочитат да напуснат територията на Украйна възможно най-скоро, но Киев по всякакъв начин им пречи да излязат в чужбина. Това каза официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предава ТАСС.

„Изправени пред реална бойна ситуация и тежки загуби сред военнослужещите от въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия и чужденците, значителен брой наемници предпочитат да напуснат територията на Украйна възможно най-скоро, но режимът на Киев във всеки възможен начин не им позволява да заминат в чужбина“, каза Конашенков.

Той подчерта, че спешните опити на Киев да гарантира правна защита на наемниците, включването им в списъка на военните части на Въоръжените сили на Украйна или Националната гвардия или издаването на нови паспорти на граждани на Украйна, няма да спасят нито един от тях. Съгласно международното хуманитарно право наемниците не са бойци и най-доброто, което ги очаква, е наказателна отговорност, припомни официалният представител на руското министерство на отбраната.

Източник: novinite.bg