Русия грохна! За сефте от 1918 г. не изпълни държавния си дълг в чужда валута

За първи път от 1918 г. насам Русия не изпълни своя държавен дълг в чуждестранна валута. Това съобщава Bloomberg.

Според вестника обявяването на неизпълнение от страна на Русия е кулминацията на западните санкции, които прекъснаха пътищата за плащания към чуждестранни кредитори.

Гратисният период на лихви от приблизително 100 милиона долара, дължим на 27 май, изтече на 26 юни. След като е пропуснат гратисният период, това се счита за събитие на неизпълнение.

Еврооблигациите на страната се търгуват на проблемни нива от началото на март, валутните резерви на централната банка остават замразени, а най-големите банки са откъснати от световната финансова система.

От руското финансово министерство определиха ситуацията като „фарс“. В същото време Канада изпрати два бойни кораба в Балтийско море и в северния Атлантик като част от подсилването на източния фланг на НАТО. А в Украйна продължава засиленият обстрел срещу редица градове в страната.

Войната срещу Украйна и неизпълнението на Руската федерация:

На 24 февруари 2022 г. Руската федерация  започна специална операция в Украйна. Започнаха обстрели и бомбардировки на украински градове. 

На 27 февруари 2022 г. се появи информация, че Беларус може да  обяви война на Украйна.

Затруднено е евакуацията на цивилното население, както и доставката на храна и лекарства до горещите точки. В много населени места има хуманитарна катастрофа.

След нахлуването на Русия в Украйна, S&P понижи кредитния рейтинг на Русия от BB+ на CCC-.

На 8 март 2022 г. S&P понижи кредитните рейтинги на 52 руски компании.

Русия не изплати външния си дълг, като предложи на притежателите на облигации плащания в рубли вместо в долари.

На 23 април 2022 г. бяха обявени условията за пълен фалит на Русия.

Ако емисионните проспекти не предвиждат плащания в рубли и плащанията в чуждестранна валута не бъдат получени по сметките на кредиторите преди края на гратисния период от един месец, това ще означава неизпълнение на Русия.

По време на руската финансова криза и срива на рублата през 1998 г. правителството на президента Борис Елцин не изплати 40 милиарда долара вътрешен дълг.

Последният път, когато Русия не изпълни своите чуждестранни кредити, беше преди повече от век, когато болшевиките, под ръководството на Владимир Ленин, изоставиха дълговете си от царската епоха през 1918 г.

Източник: novinite.bg