Renault възражда Scenic с хибридно водородно задвижване

Точно седмица след като от Renault обявиха, че Sceinc слиза от конвейра, френската марка показа концепта Sceinc Vision, който представя новата концепция за бъдещите хибридни модели на марката. Новият Scenic се различава драстично от своите предшественици и вече е причислен към SUV сегмента, а не този на компактните ванове. От Renault обещават серийна версия на модела след 2 години.

Безспорно най-интересната част около концепта е неговото задвижане. То комбинира електромотор с 218 конски сили, както и водородна клетка с 22 конски сили, която служи като генератор. Благодарение на това решение, батерията е два пъти по-лека, отколкото би била при същите условия, но само с електрическия мотор. Тук тя е с капацитет от 40кВч. От Renault твърдят, че Scenic Vision оставя 75% по-малък карбонов отпечатък от конвенционален електрически автомобил.

По отношение на дизайна, новият Scenic представя последните решения на френската марка с остри линии и агресивна визия. Предните светлини са разделени на две части с по четири отделни елемента във всеки фар и триъгълни дневни светлини под тях. Задницата също следва подобни тенденции с подобни светлини и светеща емблема в средата.

Интериорът, който вероятно ще остане единствено при концепта е футуристичен с интересни кресла и нетрадиционен волан. Срещуположно отварящите врати напомнят на тези при Rolls-Royce, а таблото е максимално изчистено с цветно амбиентно осветление. От Renault казват, че над 70% от материалите в интериора са рециклирани, а 95% от тях могат да бъдат рециклирани на по-късен етап.

Източник: Факти