Renault-Nissan напускат България

От няколко месеца насам е ясно, че французите от Renault смятат да закрият директното си представителство в нашата страна, но сега вече решението е факт. Вносът на автомобили с марките Renault и Nissan ще продължи, но той ще се осъществява от дилъри, както при останалите марки представени на нашия пазар. Единственото изключение прави BMW, които все още имат директно представителство у нас.

Това, което е ясно към момента е, че марката Renault ще се представлява у нас от швейцарската компания Emil Frey Gruppe, които са един от най-големите дилъри на автомобили в Европа. Те ще са и официален вносител на румънската марка Dacia, но незнайно защо няма да продават в България японските автомобили Nissan.

Последните, най-вероятно ще преминат в ръцете на израелците от Grand Automotive, за които се говори, че ще продават и Toyota в България. Последното обаче са непотвърдени данни, докато за Renault и Dacia нещата са ясни, като предстои единствено одобрение от КЗК.

Решението на Режията да се откаже от директно представителство на марките си у нас е следствие от новата политика на главния изпълнителен директор на компанията Лука де Мео, който провежда политика за ограничаване на разходите след като компанията отчете рекордни загуби през 2020 година.

Източник: Факти