Путин на парада: Русия даде изпреварващ отпор на западната агресия НА ЖИВО

Русия даде изпреварващ отпор на агресията и това беше единственото правилно решение, заяви руският президент Владимир Путин в речта си по време на парада в чест на 77-годишнината от края на Втората световна война.

„Русия няма никога да се откаже от уважението към всички народи и култури, но Западът реши да отмени това. Западът зачеркна мъжеството и смелостта на онези, които извоюваха победата над фашизма“, подчерта руският президент.

„НАТО не пожела да ни чуе. Пактът имаше съвършено други планове и се подготвяше да нападне Крим. НАТО започна да присвоява прилежащите към нас територии, близо до нашите граници. Всичко говореше за това, че сблъсъкът с неонацистите ще бъде неизбежен“, заяви още Путин.

„С такива чувства на истински патриотизъм милицията на Минин и Пожарски се бори за отечеството, отиде в атака на Бородино поле, воюва с врага край Москва и Ленинград, Киев и Минск, Сталинград и Курск, Севастопол и Харков, а сега се борят за нашия народ в Донбас, за сигурността на нашата родина Русия“, смята президентът на РФ.

Той каза още, че полицаите на Донбас и руските военни се бият на собствена земя.

Путин, в обръщение към гражданите на страната на 24 февруари, припомни страниците от историята, свързани с Великата отечествена война, отбелязвайки, че тогава, през 1940-1941 г., СССР се е опитал да предотврати или поне да отложи избухването на войната, „се стремеше буквално до последно да не провокира потенциален агресор, не извърши или забави най-необходимите, очевидни действия за подготовка за отблъскване на предстоящата атака“, а това доведе до факта, че предприетите действия в крайна сметка бяха „вече катастрофални просрочено“. Президентът на Руската федерация отбеляза, че „врагът беше спрян и след това смазан, но беше платена колосална цена“, грешката, свързана с опит за успокояване на агресора, струваше скъпо на народа на страната. Руският лидер подчерта, че „няма да направим такава грешка за втори път“.

Междувременно стана ясно, че въздушната част на парада на победата в Москва няма да се проведе поради метеорологични условия, съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

Очакваше се 62 самолета и 15 хеликоптера да участват в Парада на победата в Москва, включително въздушния контролен пункт „Ил-80“, известен като „самолет на съдния ден“ или „Летящия Кремъл“, откъдето Путин да рръководи в случай на ядрена война. 

Източник: novinite.bg