Производителите, които продават най-много SUV-та в света

Според проучване на Inovev повече от 32 милиона коли с повишена проходимост са продадени по целия свят през 2022 г. И противно на това, което може да се мисли, производителят, който продава най-много такива коли, не е американски, а азиатски. Това е Toyota с 3.2 милиона продадени бройки миналата година или около 10% от световното производство.

Рекордът на Toyota до голяма степен се дължи на модела RAV4, който беше най-продаваният автомобил миналата година (повече от 1 милион бройки според данните на Jato), от всички категории. Toyota е на първо място и е доста пред своите конкуренти. Volkswagen – вторият в класацията – е далеч назад със „само“ 1.9 милиона продадени SUV-та (Tiguan Allspace е най-продаваният пред T-Roc).

След това разликите са по-малки : Hyundai с 1.8 милиона (благодарение на Tucson), Honda с 1.5 милиона (благодарение на CR-V), Kia с 1.4 милиона (благодарение на Seltos, които не се продават във Европа) и Ford отново с 1.3 милиона (благодарение на Kuga). Топ 10 допълват Nissan, Jeep, BMW и Chevrolet.

Водещ китайски производител е BYD. Той заема 12-то място, зад Tesla (благодарение на Model Y), но пред Mercedes и Audi. По групи, Toyota запазва лидерството в продажбите с 3.6 милиона SUV-та, продадени в световен мащаб миналата година (това заедно със своята премиум марка Lexus, която е продала близо 300 000 SUV-та), пред групата Volkswagen (3.4 милиона) и Hyundai Motor Group (3.3 милиона).

Краят на SUV-тата?

През последните пет години продажбите на SUV модели се увеличиха на всички континенти. В Европа техният пазарен дял дори достигна 50% през 2022 г., в сравнение с 23% през 2015 г. Рискът от насищане не може да бъде изключен, но Inovev не вярва в предстоящата смърт на SUV-тата. „Като се има предвид предложението, разработено от производителите, вероятно е обемът на SUV автомобили да продължи да се увеличава в краткосрочен план в света“ , уточнява фирмата, като изчислява, че годишните продажби на SUV автомобили могат да достигнат 35 милиона единици в света. до 2025 г.

Източник: Факти