През последните дни повече украинци напускат България, отколкото влизат

Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева заяви пред бТВ, че през последните дни повече украински бежанци напускат България, отколкото влизат в страната.

„Справката от тази сутрин показва, че са влезли около 2300 украинци, а почти 3700 са излезли от България. Това, което наблюдават екипите на терен, е, че между украинските граждани има организация – сами си намират автобуси и някои излизат от България, а други излизат от хотелите (б.р. в които досега са били настанени), отивайки в квартира, която са намерили“, добави тя.

Тошева допълни и че все повече украински граждани започват работа.

От утре пък започва преместването на украинци, настанени по Южното Черноморие, във ведомствени бази в страната. То ще продължи до 1 юни.

„Бази има в област Габрово, Варна, Бургас, София, Благоевград, Ямбол. Условията на тези бази отговарят на минималните стандарти. Основно повечето украинци ще напускат хотелите на 30 и 31 май, като най-голямото струпване се очаква на 1 юни, а за утре бройката не е толкова голяма. Между 9:30 и 11 ч. са първите групи. Те ще бъдат информирани“, обясни председателят на Държавната агенция за бежанците.

Тя добави, че ще продължат да се предоставят помощи за децата, като пакети с памперси и мляко.

Всички хронично болни и хората, които имат някаква инвалидност да бъдат преместени до място, което е най-близко до болница за подходящото лечение. Майките и децата ще бъдат преместени във ведомствени бази, преди всичко на територията на Бургаска област“, заяви Тошева, цитирана от „Гласове.“

Снимка: Стоп кадър, НОВА

 

Източник: novinite.bg