Педиатър: Увеличили са се вирусните инфекции сред децата, често се стига и до болнично лечение

„Вирусните инфекции сред децата напоследък са се увеличи, често се усложняват и е необходимо болнично лечение“. Това заяви в интервю за БТА д-р Добринка Стойчева, началник на Детското отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Проф. д-р Параскев Стоянов“ в Ловеч.

По думите ѝ се забелязва засилване на инфекциите на дихателната система, като все повече деца са диагностицирани с пневмонии, бронхиолити и ларингити. При тях се налага лечение с антибиотик и се хоспитализират.

Д-р Стойчева каза още, че при децата, които не боледуват много и са с добър имунитет, рядко се стига до пневмония, но при тези с по-намален имунитет инфекциите се усложняват до бронхопневмония.

Причината за увеличените случаи на вирусни инфекции според д-р Стойчева е, че след падането на противоепидемичните COVID мерки децата вече по-свободно излизат навън, не се слагат и маски.

„В детските градини ги приемат здрави, но някои деца са в инкубационен период и не може да се каже дали още са болни или не и заразяват останалите. В детските колективи е така“, коментира педиатърът.

Тя съветва родителите да закаляват децата си, да не се прибързва веднага при всяко едно заболяване да се включва антибиотик.

„Трябва да се изчаква първите дни, със симптоматични средства, с някои противовирусни препарати, които засилват имунитета и да не се бърза с антибиотик. Много се увеличава устойчивостта на микроорганизмите към антибиотици и те не действат“, посочи д-р Стойчева.

Тя каза още, че освен хранителните добавки, които засилват имунната система, още по-добре е децата да приемат пресни плодове и зеленчуци. 

Източник: novinite.bg