Новият правосъден министър: Дали Гешев ще си тръгне, или ще бъде освободен предсрочно е сложен пъзел

Главният прокурор Иван Гешев, чиято оставка беше поискана неколкократно от новия премиер Кирил Петков, както и от други представителите на партиите, участващи в управленската коалиция, може да бъде сменен най-късно в края на 2022 година, след избора и на нови членове на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това е крайният срок, обяви в интервю за „Свободна Европа“ новият министър на правосъдието Надежда Йорданова. По думите й работата на коалиционните партньори ще бъде насочена към това смяната да стане и по-бързо.

В началото на януари догодина Йорданова очаква да бъде внесен в парламента и законопроектът за закриването на специализираните съд и прокуратурата, а още през пролетта да започнат и разговори за конституционни промени, свързани със съдебната власт.

Това са основните теми, около които партньорите в гласуваната на 13 декември коалиция се обединиха. Реформа на прокуратурата и ограничаване на правомощията на главния прокурор са и сред основните условия България да получи близо 13 млрд. лева по плана за възстановяване.

Йорданова не се ангажира с точна дата за крайната смяна на главния прокурор, но от думите й се разбра, че един от сценариите предвижда първо смяна на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), чийто мандат изтича през септември догодина, така че да има нов състав, който да се ползва с по-голяма степен на обществено доверие.

„Това дали главният прокурор ще си тръгне, или ще бъде освободен предсрочно е сложен пъзел. Ние работим за това да се случи в рамките на три месеца“, каза Йорданова.

От думите на министъра се разбира, че управляващите ще действат по темата с ограничаването и отстраняването на главния прокурор по две писти. „Реалното лекарство е промяна на конституцията, така че съществено да се промени статутът му, но това отнема повече време и е необходимо по-голямо мнозинство. Докато тече дебатът за конституционната реформа, ние не искаме да слагаме спирачки на другите възможни действия. От една страна, сега разработваме самото прибиране на правомощията на прокуратурата в конституционно допустимия им обем“, заяви Йорданова.

Сред едно от тези действия е залагане на възможност за обжалване на отказите за образуване на предварително производство, „защото прокуратурата най-много злоупотребява с отказа да образува досъдебни производства, когато трябва“, коментира още правосъдният министър.

„Докато прокуратурата отказва, когато е наложително да изпълнява своите правомощия, тогава ние няма да можем да мръднем и на йота в по-добро разследване на корупционните престъпления“, заяви още Надежда Йорданова.

Технологията за смяна на главния прокурор Йорданова нарече „сложен пъзел“ с няколко компонента. От една страна, се чака решението на Конституционния съд дали министърът на правосъдието може да иска отстраняването на главния прокурор.

„В края на следващата година ще имаме ВСС, който ще бъде избран по нови процедури, с по-висока степен на обществено доверие. В момента трябва да започне изборът на главен инспекторат и инспектори, голяма част от причините за лошите резултати на прокуратурата са и именно в лошата работа на този инспекторат. Когато инспекторатът започне да си върши работата активно и добре, ще имаме и друга променена конфигурация“, коментира Йорданова.

Според нея, въпреки че в предишния парламент е обсъждан вариант за предсрочно разпускане на Висшия съдебен съвет (ВСС), ако сега това се случи отново, новите членове вероятно ще бъдат избрани малко преди редовния край.

 

Източник: novinite.bg