Нов рекорд за скорост: най-бързият електрически мотоциклет в света ускори до 455 километра в час (ВИДЕО)

С моментна максимална скорост от над 470 км/ч електрическият мотоциклет Voxan Wattman, управляван от Масимилиано Биаджи, счупи предишния си рекорд от 408 км/ч и запази титлата най-бърз електрически мотоциклед.

От 18 до 23 ноември 2021 г. се проведоха последните тестове на електрическия мотоциклет Voxan Wattman, като това се случи на космическия център „Кенеди“ в американския щат Флорида.

Като част от изпитанията електрическият байк успя да постави нов световен рекорд за модели с тегло над 300 килограма и с частично опростено тяло. Новата версия на мотоциклета, която получи някои технически подобрения, разви 455,7 километра в час.

Според правилата на Международната мотоциклетна федерация за рекорда са необходими два опита, всеки от които се провежда в различни посоки в продължение на два часа. Средната стойност се счита за рекорд.

Voxan Wattman се задвижва от електрически тракт от Mercedes EQ Formula E, чиято мощност е 429 к.с., а максималният въртящ момент – 1 360 Нм. По време на първия опит шесткратният световен шампион Макс Биаджи успя да ускори Wattman без обтекател до 369.6 километра в час.

В предпоследния ден на тестването мотоциклетът беше оборудван с обтекател, инсталиран в областта на предното стъкло. Известният състезател ускори тази версия на електрическия велосипед до 455.7 километра в час, поставяйки нов световен рекорд за скорост.

Според разработчиците постижението е станало възможно благодарение на промяна в дизайна на батериите, както и намаляване на теглото на мотоциклета и увеличаване на междуосието. Освен това новият Wattman получи по-масивна седалка, което подобри стабилността. Вижте го.

Източник: Факти