Nissan представи електричка за 26 хиляди лева

Nissan представи интересна и евтина електрическа кола в родната си Япония, която дава началото си от концепта , който от марката представиха през 2019 година. Моделът носи името Sakura EV и е вдъхновено от името на японската вишна. Цените на компактния модел започват от около 13 хиляди евро в Япония, след добавянето на субсидията от страна на властите, а най-скъпият модел струва около 20 хиляди евро.

Sakura EV може да се похвали с размери от 3.39 метра дължина, 1.47 метра ширина и височина от 1.65 метра. Междуосието е точно 2.49 метра, което е по-малко от това на градски мъници като Fiat 500 и Honda E. Радиусът на завиване е 4.8 метра, което със сигурност ще помага из тесните улици в Япония.

Задвижването се осигурява от електромотор с 64 конски сили и 195 нютон метра, който позволява максимална скорост от 130км/ч. Батерията е с капацитет от 20кВч и е достатъчна за пробег от 180 километра според местните стандарти. Стандартно зареждане от контакт отнема около 8 часа, докато бързо такова отнема 40 минути.

В интериора можем да открием двоен дисплей със 7-инчов и 9-инчов екран и различни системи за подпомагане на водача. Въпреки тясното пространство, багажникът може да се похвали с обем от 107 литра.

Източник: Факти