Необичаен краш тест: челен сблъсък на два седана Hyundai, предназначени за различни държави (ВИДЕО)

В различните страни към автомобилите се налагат различни изисквания за безопасност, в резултат на което възниква ситуация, че един и същ модел за различните пазари може да се различава значително. За да демонстрират визуално тази разлика, експертите на GlobalNCAP проведоха необичаен краш тест: два бюджетни седана Hyundai бяха блъснати челно, единият от които се продава в САЩ, а вторият в Мексико.

За експеримента се използват Hyundai Accent, който е най-достъпният модел на марката на американския пазар и се сглобява в мексиканския завод на компанията. Вторият участник в краш теста е бюджетният седан Grand i10, който се продава в Мексико, но се произвежда в Индия.

Експерти анализираха щетите, които и двата автомобила са получили след челния сблъсък с еднаква скорост. Сглобеният в Индия Grand i10 има сериозно деформирана каросерия, особено зоната на А-колоната от страната на водача. Този автомобил е оборудван с две предни въздушни възглавници – и двете са отворени след удара, но не могат да предпазят водача и пътника отпред от нараняване. В резултат на това Grand i10 спечели 0 точки за защита на водача и пътника: за тях подобен инцидент може да бъде фатален.

Американският Accent, сглобен в Мексико, се представя много по-добре, въпреки че е далеч от най-модерния автомобил на Hyundai по отношение на безопасността. Каросерията му се оказа по-издръжлива, така че водачът и пътникът на тази кола се разминават само с леки наранявания след удара.

GlobalNCAP многократно критикува този подход към безопасността на автомобилите от световни марки. Експертите припомнят, че животът на всеки човек е важен, независимо в коя държава живее и компаниите трябва да имат това предвид при проектирането на колите.

Източник: Факти