Неделно: Дъждове, гръмотевични бури и риск от наводнения

В неделния ден отново ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места, предимно в планинските райони от Западна и Североизточна България, a по-късно през деня – и в Дунавската равнина и Горнотракийската низина, ще паднат значителни валежи, придружени от гръмотевична дейност. Ще има условия и за градушки. Очакваните сумарни количества на валежите ще достигнат до 20-50 л/кв.м.

Екипът на MeteoBalkans издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за неделя. На нея сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Времето в планините

Остава много висока вероятността от локални наводнения в планинските райони!

Ще се задържи облачно и дъждовно. Следобед ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. Очакваме да паднат значителни по количества валежи. Ще духа умерен до силен вятър от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 17°, на 2000 метра – около 12°.

Времето по Черноморието

През нощта срещу неделя облачността ще се задържи значителна и на места е възможно да превали и прегърми. 

През деня ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни интензивни валежи, в отделни райони – придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен вятър от изток . Максималните температури ще са 24°-28°. Температурата на морската вода – между 22°-24°.

Прогноза за ФПЧ

Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София

През нощта срещу неделя времето в столицата ще се задържи облачно и по често дъждовно. През деня ще преобладава разкъсана облачност. Следобед отново ще се развиват купестои-дъждовни облаци. Очакваме над столицата да паднат и проливни валежи, придружени от гръмотевици. Очакваните минимални температури ще са около 15°С, а максималните – до 23°С. 

Времето на Балканите

Под влиянието на средиземноморски циклон времето на полуострова ще се задържи дъждовно. В централните райони на Балканите ще паднат значителни по количество валежи. Значителни валежи очакваме над Гърция, Егейско море, България и Северозападна Турция.

Източник: MeteoBalkans

Снимка: Pixabay

Източник: novinite.bg