Не правете тези неща по време на шофиране (ЧАСТ II)

ЧАСТ I

Концентрацията на вниманието и бързата реакция са незаменими условия за безопасност на пътя. Поддържането на тялото и съзнанието във форма е достатъчно трудно, така че всеки шофьор има свои собствени начини за справяне с това. Но малко хора се замислят защо възникват сънливостта и разсеяността по време на шофиране. Междувременно привидно безобидни навици могат да провокират забавянето на реакците. Ето и останалите.

5. Кафе и енергийни напитки


Много шофьори се борят с умората с тонизиращи напитки. При това забравяме, че те не дават дълготраен ефект. След прилив на жизненост бързо следва срив. А за да влезете във форма, отново трябва да пиете нова енергийна напитка. И така през целия път. Но след ударна доза кофеин сърцето бие учестено, ръцете треперят и вниманието спада. Шофирането в това състояние е изключително опасно. Освен това, ако ви спре служител на КАТ, може да ви вземе за любител на незаконните наркотици. Затова се опитайте да не използвате енергийни напитки без ненужна нужда.

6. Музика


Много шофьори не могат да си представят шофиране, без да слушат любимите си записи или концерти по аудио уредбата в колата. Фоновата музика става толкова позната, че често се игнорира. Но звучащите мелодии силно влияят на човека: бавните отпускат и приспиват, бързите уморяват. Силната музика също е опасна, тъй като заглушава външните звуци. Поради това водачът може да не чуе предупредителните сигнали на преминаващи автомобили или да не обърне внимание на странни звуци, възникнали в колата му.

7. Похапване


Ммозина от шофьорите не успяват да се хранят редовно в спокойна атмосфера, а предпочитат да похапват по време на шофиране, за да не губят време. Този начин на хранене може да причини злополука. Първо, вниманието е намалено. Второ, рискът от злополуки се увеличава. Например, разлята гореща напитка ще накара шофьора неволно да натисне грешен педал или да завърти волана в грешната посока. И ако внезапно се задави, той няма да може незабавно да реагира на възникналата заплаха.

8. Общуване със спътници


Разговорите с пътниците в колата не се препоръчва поради няколко причини. Първо, шофьорът ще бъде принуден да следва нишката на разговора. Това отвлича вниманието му от пътната обстановка. Второ, един обикновен разговор може да се превърне в жесток спор. Тогава водачът ще превключи цялото си внимание към събеседника. Рискът от злополука ще се увеличи многократно. Освен това повечето спътници обичат да споделят своя опит, да говорят за собствените си начини за справяне с умората и разсеяността. Такива съвети трябва да се приемат много критично. В никакъв случай не бързайте веднага да ги проверите върху собственото си тяло. Всичко чуто трябва да се адаптира за личен опит и разбиране. Само малка част от съветите са практични. Проверката на всички без изключение отнема много време и усилия.

Източник: Факти