Насърчаване на трудовата заетост: Държавата ще плаща по три наема на бежанците от Украйна

Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от мерките, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под временна закрила. Това коментира пред журналисти председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и правителствения шаб за бежанците – Оперативната координационна група.

Тя участва в дискусия в Дома на Европа на тема „Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България“. По-рано днес на същия форум вицепремиерът Калина Константинова изрази надежда в рамките на следващата седмица да пуснат мярка, свързана с подкрепа на заетост на украинските бежанци – подпомагане с наем за три месеца през работодателя. 

Мариана Тошева коментира, че тази мярка е съгласувана с работодателите и по този начин ще им „се развържат ръцете“ на местно ниво да търсят вариант за настаняване. Тя посочи, че цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да започнат работа.

По думите й, украинските бежанци по-лесно ще се впишат, ако не са на по-големи групи. Тошева коментира, че работодателите са били изключително активни да предложат адекватни работни места с обучение преди започване на работа, предвид на това, че профилът на бежанците е предимно на жени, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с отглеждането на децата. Един от бизнесите, който широко отвори врата, това е в сферата на производството – там, където може бързо да се влезе след кратко обучение, какъвто е шивашкият бизнес. Това е работа, която се припознава и от част от жените в Украйна, посочи тя. Тошева отбеляза, че има нужда от камериерки и рецепционистки, тъй като приближава сезонът, както и от хора в ресторантьорството. Има много желаещи да бъдат преподаватели и да се грижат за деца, каза Тошева. Тя допълни, че за по-квалифицираните – лекари, фелдшери, фармацевти, медицински сестри, се търсят форми да бъдат ангажирани по-адекватно в подкрепа на здравеопазването.
Една от тях е здравен медиатър. Има заявки, както от болници, така и от общини, допълни Тошева.

На въпрос къде ще бъдат настанени украинските бежанци, настанени в хотели до 31 май, председателят на ДАБ посочи, че една голяма част от ведомствата са дали своите бази и е направена оценка на състоянието и необходимите ремонти. Има отделна програма как да се съдейства на бежанците да си намерят квартира, допълни тя. Има хора, които искат да си плащат сами. Не всички украински бежанци непременно и единствено разчитат на тотална помощ от държавата. Напротив, те са проактивни, търсят работа, коментира Мариана Тошева.

В момента около 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за гости, посочи тя. По думите й, разбираемо е, че не могат всички да бъдат преместени. Затова се търсят общежития и ведомствени жилища, които могат също след известен ремонт също да се адаптират. Зимните курорти не са съвсем изключени, винаги трябва да има резервен вариант, коментира Тошева и допълни, че никой не знае колко още хора ще влязат в страната и ще излязат. Тя заяви, че центровете на ДАБ няма да бъдат настанявани лица от Украйна, тъй като и капацитетът ни не би могъл да отговори на нуждите, а и има повишен миграционен натиск откъм Турция.

Източник: novinite.bg