Напук на санкциите, десетки хиляди нови вносни коли в складове в предградията на Москва

В района на Москва десетки хиляди нови автомобили са се натрупали на гигантски паркинги. Повечето от тях са модели на Kia, Hyundai, Haval и Geely, но има и автомобили от неазиатски марки, като Mercedes-Benz и Cadillac, съобщава Autonews, който разпространи снимки на складовете от дрон.

Всички тези коли чакат да бъдат изпратени в дилърските центрове, но ситуацията на пазара не е лесна: цените са се повишили до рекордно високи нива, а руснаците не бързат да купуват нови автомобили, въпреки че се говори за недостиг. А продавачите от своя страна не бързат да намаляват цените на стоките, закупени по стария курс.

На мястото, използвано от дилъра Avilon, са забелязани хиляди кросоувъри Geely и малък запас от коли на марката Mercedes-Benz. Още около 750 Mercedes-а остават в склада на щатгартския завод, който спря работа в началото на пролетта и който се намира в индустриалния парк Есипово.

Около 10 000 коли Kia и 6-7 000 автомобила Hyundai също чакат за изпращане към дилърите. Терминалът за 12 000 автомобила с модели Great Wall и Haval е запълнен на две трети – последният производител, между другото, не спря производството си в Русия.

Въпреки пълните складове, мнозинството (71 процента) от руските шофьори, вече са забелязали недостиг на нови автомобили, показа скорошно проучване. В същото време 43 процента смятат, че скоро автомобилът ще се превърне от транспортно средство в луксозен артикул за цяла Русия.

Източник: Факти