Най-готините коли на новия крал на Великобритания

Вече ви разказахме за любимите автомобили на Елизабет II, а сега ще спрем вниманието ви на Най-готините коли на новия крал на Великобритания. Става думи за Чарлз III, за който отдавна се знае, че обича бързото шофиране и луксозните спортни коли. Автомобилната колекция на краля на Великобритания е богата на интересни и съвсем не евтини модели, като някои от тях са създадени специално по негова поръчка.

Интересно е, че първата кола на принц Чарлз не е била толкова скъпа. През 1968 г. 19-годишният наследник на британския трон си купува MGC GT. Спортното купе с трилитров шестак с мощност 145 конски сили ускорява до 193 км/ч. Той все още е собственост на кралското семейство и е изложен в двореца Сандрингам.

На 21-ия си рожден ден Чарлз получава по-сериозно возило – кабриолет Aston Martin DB6 – като подарък от майка си Елизабет II. Тази кола е по-мощна и по-бърза – благодарение на 4.0-литровия си двигател с 282 конски сили развива максимална скорост от 230 км/ч. Интересното е, че принцът получава уроци по шофиране на този автомобил лично от трикратния шампион във Формула 1 Греъм Хил.

Като цяло Aston Martin е може би най-любимата марка на краля, като другото любопитно е, че той винаги избира кабриолети. През 1985 г. емирът на Бахрейн подарява на Чарлз Aston Martin V8 Vantage с 5.3-литров V8 мотор с мощност от 406 конски сили, способен да развие скорост от 282 км/ч.

А през 1994 година, по индивидуална поръчка на принца е създаден свръхнаточен кабриолет Aston Martin Virage. Стандартният осмак с мощност 354 конски сили не му е достатъчен, затова е монтиран 6.3-литров двигател с мощност 462 к.с. Принц Чарлз използва колата до 2007 г., а през 2012 г. и 2019 г. е продадена на търг.

През последните години монархът се превърна в екоактивист и се застъпва за ограничаване на вредните емисии. Затова той прехвърли любимия си Aston Martin DB6 на биогориво (и сега отработените газове миришат на алкохол, което кралят харесва), а за ежедневно шофиране из Лондон започна да използва електрически автомобил Jaguar i-Pace.

Въпреки това, след като беше провъзгласен за крал, Чарлз III все пак пристигна в Бъкингамския дворец не с електрическа кола, а с лимузина Rolls-Royce Phantom VI от 1977 година. Автомобилът е направен за майка му за 25-ата годишнина от нейната коронация и често се използва от кралското семейство за различни церемонии.

Източник: Факти