Над една трета от българите възприемат колите с пробег до 60 хиляди км като чисто нови

Експерти Френската асоциация на автомобилната индустрия интервюират 6000 шофьори от Европа, за да разберат с какви характеристики те възприемат кола като нова. В проучването е включена и нашата страна, а от него става ясно, че много българи приемат кола за нова, дори и тя да е на пет години. Повечето от участниците в това проучване смятат понятието „нова кола“ за много по-широко.

По-конкретно 37 % от нашенците смятат за нов автомобил такъв с пробег до 60 000 км, а 36 % от анкетираните определят за нови коли такива на възраст до пет години. В същото време 23% от българите са готови да купят автомобил с пробег от 60 000 до 100 000 км. Но какво влияе на възприемането на употребявана кола, като нова.

За ключов параметър, който определя новостта на автомобила, 63% от българите смятат пробега. Вторият по важност критерий е липсата на аварии и основни ремонти, който е посочен от 50% от анкетираните водачи у нас. Сред важните параметри е първоначалното състояние на каросерията и интериора ( 31% ).

По-голямата част от анкетираните ( 96% ) посочват като нов – автомобил с експлоатационен живот до 1 година. Тригодишните автомобили се класифицират като нови от 77% от анкетираните. Около една трета от анкетираните са заявили, че класифицират по този начин автомобили до 5 години.

Източник: Факти