МЗ с информация как да ограничим разпространението на маймунската шарка
Към 30 юни, в България са потвърдени 3 случая на маймунска вариола.

Маймунската вариола е вирусно заболяване, което се причинява от вирус, принадлежащ към Род Orthopoxvirus на семейство Poxviridae. До тази година случаи на заболяването основно се срещаха в държави от Централна и Западна Африка. От 2022 г. случаи на маймунска вариола се съобщават от държави, за които заболяването не е характерно, без да са налице данни за пътуване на заразените до ендемични държави. Към 21 юни 2022 г. общо 1 799 лабораторно потвърдени случая на маймунска вариола са докладвани чрез Европейската система за надзор (TESSy). Установено е, че по-голямата част от заболелите са мъже (99,4%) на възраст между 31 и 40 г.

В тази връзка Министерството на здравеопазването изготви препоръки към хората с клинични оплаквания за маймунска вариола, към заболелите лица и към техните близки контактни, както и препоръки за ограничаване разпространението на вируса.

Всеки човек с клинични оплаквания за маймунска вариола следва да потърси лекарска помощ, при възможност консултация с лекар инфекционист. При съмнение за маймунска вариола, заболелият трябва да се изолира в дома или в лечебно заведение, ако протичането на заболяването го изисква.

Инкубационният период обикновено е от 6 до 13 дни, но може да варира от 5 до 21 дни.

Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми започва обрив от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди и съпътстващо обрива при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли.

Силно препоръчително е лицата с клиника да се изолират в самостоятелна стая и да използват индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др. При лабораторно потвърден случай на маймунска вариола изолацията продължава до завяхване на обривните единици. Потвърдените случаи на маймунска вариола не трябва да напускат дома, освен при необходимост от провеждане на медицински преглед.

За ограничаване разпространението на маймунска вариола от ключово значение е ранното установяване както на заболелите, така и на техните близки контактни лица. В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със заразения близките контактни лица трябва да се самонаблюдават за поява на повишена телесна температура и симптоми. При клинични оплаквания контактните следва да се консултират с лекар, който да назначи необходимите лабораторни изследвания за маймунска вариола.

По-голямата част от случаите на маймунска вариола, докладвани от началото на годината досега чрез Европейската система за надзор, са с леко протичане и самоограничаващи се симптоми.

Препоръки спрямо обществото:

📌 Избягване на сексуален контакт с лице с обрив в ано-гениталната област.
📌 Ограничаване броя на сексуалните партньори.
📌 Избягване на близък контакт с лице със симптоми за маймунска вариола.
📌 Избягване споделянето на лични вещи (прибори за хранене, дрехи, спално
бельо, електронни устройства).
📌 Спазване на хигиена на ръцете.
📌 Спазване на физическа дистанция.
📌 Спазване на етикет на кихане и кашляне.
📌 Избягване на контакти с болни (живи или умрели) животни при пътуване
в ендемични държави.
📌 Избягване консумацията и обработката на сурово и дивечово месо.
 

Пълна информация на Министерството на здравеопазването към заболелите с маймунска вариола и техните близки:
 

 

Източник: novinite.bg